Situace je nepříjemná i pro lékaře. Musejí čelit hněvu pacientů

Antibiotika. Právě ta chybí v českých lékárnách nejvíc.

"Je pravda, že se ta situace výrazně zlepšuje, že třeba nejsou úplně ty konkrétní antibiotika, ale že se dají třeba něčím nahradit, ale musíme je nahrazovat, protože lékárna třeba dostane několik balení, to znamená, když teoreticky dostane pět balení a přijde šesté, tak vlastně to co ráno platilo, tak už neplatí," uvedl praktický lékař Cyril Mucha.

Co stále chybí jsou ta ve formě sirupu, jejich výpadek trápí nejvíc rodiče malých dětí. "Teď máme v podstatě ze všech skupin antibiotik nějaké léky skladem, pouze nám chybí dětské antibiotické sirupy penicilinové řady," prozradila lékarnice Michaela Pechová.

[chooze:article;value:488160]

Ve větších sítích lékáren se prý situace s dostupností léků začíná významně měnit. V těch menších ale problémy často přetrvávají.

"Ty rady pana ministra Válka, aby se lidé podívali po jiných lékárnách, mi přijdou jaksi velmi nejapné. A ta nevůle, on první to schytá lékárník a potom to schytá lékař, proč předepsal lék, který není, ale my opravdu nevíme, že ty léky mají prostě výpadek, nás nikdo nevaruje," rozčílil se šéf České lékařské komory Milan Kubek.

"Ty léky z těchto kategorií v tuto chvíli stále ještě nejsou všechny úplně běžně dostupné v tom objednávkovém systému velkodistribuce, to znamená, že si děláme ty záznamy. Opravdu to záleží na tom, jak se komu třeba i podařilo objednat, jaká je spotřeba těch antibiotik v rámci té preskripce lékařů v okolí a podobně," sdělil prezident České lékarnické komory Aleš Krebs.

[chooze:article;value:487971]

Přetrvává prý i problém, že lékaři nejsou o dostupnosti nebo nedostupnosti léků informováni, a často tak pacientům předepisují ten, který v lékárnách chybí.

"Největší problém je, že nemáme informace, my jsme všichni povinni předepisovat léky prostřednictvím elektronických receptů a já nepochopím to, že když předepisuji lék, že mně ten systém nevaruje, když daný lék prostě na trhu není, takže já předepíšu lék, pacient dojde do lékárny a tam teprve zjistí, že lék není a teď ho čeká to, že bude obcházet lékárny, obtelefonovávat lékárny a to je to poslední na co má člověk v dané chvíli chuť," dodal Kubek.

Často prý tak lékaři velkou část své pracovní doby musí věnovat obtelefonování lékáren, aby zjistili, který lék předepsat mohou a který ne. 

Kvůli nedostatku léků se sešli zástupci lékařů. Lékárnici jsou nuceni improvizovat:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.