Situace v Bulharsku se vymyká kontrole. Na pomoc tam vyrážejí čeští hasiči

Hasiči v Bulharsku stále bojují s rozsáhlými požáry napříč zemí. Plameny zachvátily například kopcovitou oblast u města Svilengrad u hranic s Tureckem. Sami hasiči tento požár označují za nejhorší, jaký za posledních deset let v této oblasti zažili.

Další požáry zuří také u oblíbeného přímořského města Varna. Za tyto požáry mají být podle agentury BTA zodpovědní dva muži ve věku 41 a 46 let, které už zadržela policie.

​Tamním hasičům již dochází síly a prostřednictvím mechanismu civilní ochrany Evropské unie proto požádali o pomoc další státy. Česká republika tuto žádost rychle vyslechla, a ve středu tak do Bulharska zamíří dva vrtulníky pro letecké hašení.

[chooze:article;value:564283]

"Zítra v ranních hodinách vyrazí na cestu vrtulník Policie ČR a jeden blackhawk s leteckými záchranáři pražských hasičů + pozemní podpůrný tým hasičského záchranného útvaru," uvedli hasiči na sociální síti XZáchranný útvar konkrétně posílá do požárem zasažených částí Bulharska čtyři své příslušníky, kteří na místo zamíří pozemní cestou. Jde o jednotku určenou pro podporu leteckého hašení, zmínil Záchranný útvar HZS ČR.

Podle mluvčího hasičů Martina Kavky bulharští hasiči požádali o pomoc s požárem ve složitém terénu ve Starozagorské oblasti, kde situaci komplikují také vysoké teploty a velmi silný vítr. 

Hoří i v Řecku

S požáry již od června bojují i řečtí hasiči, které samotné překvapilo množství požárů. Tolik jako letos jich totiž ještě nikdy v červnu neřešili. Konkrétně bylo během letošního června spáleno pětkrát více půdy, než je průměr v letech 2010 až 2024.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.