Čína si brousí zuby na další území, tentokrát nečekaně vysoko v horách

Himaláje jsou označované také jako střecha světa. Z geopolitického hlediska se tam střetávají sféry vlivu Indie a Číny, tedy dvou nejlidnatějších zemí světa. Peking se přitom snaží mít navrch v Bhútánu, kde zabírá území na výstavbu osad, království zatím spíše spadalo do vlivové oblasti Indie. Informuje o tom Wall Street Journal.

[chooze:article;value:554262]

​Zatímco se Spojené státy snaží bránit čínské expanzi v Jihočínském moři a v Tichomoří, kde říše středu vyhrožuje obsazením Tchaj-wanu a mimo jiné pokládá za své Spratlyho ostrovy, zdá se, že expanze v Himalájích probíhala téměř v tichosti a bez povšimnutí.

"Během několika posledních let Peking vybudoval masivní infrastrukturu se stovkami betonových staveb, vojenských stanovišť a administrativních center," informuje Foreign Policy.

"Čína ve své expanzi evidentně těží ze situace, kdy její soused nemá téměř žádné možnosti, jak se bránit," informuje Robert Barnett z Londýnské univerzity, citovaný indickou televizí NDTV.

Sinologa Martina Kříže čínské aktivity v Himalájích nepřekvapují. "Tento region není pro Peking zdaleka tak prioritní jako jihovýchodní Asie. Čína je ale nastupující velmoc a v zahraničí si nenechá ujít žádnou příležitost to ukázat," vysvětluje pro TN.cz Kříž.

Čína chce dobýt vesmír. K Měsíci vypustila výzkumnou sondu (3/5/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.