Situace v Jeseníku je kritická. Voda začala bořit první domy

Jedna z nejhorších povodňových situací je na Jesenicku. Celá oblast je prakticky odříznutá od světa. Záchranné složky se tam snaží ze všech sil evakuovat obyvatele v zatopených oblastech. Podle starostky Jeseníku Zdeňky Blišťanové (Jeseník srdcem) už kvůli povodni navíc začaly některé domy ve městě padat.

"Nějaké domy spadly v Jeseníku, České Vsi a Bělé pod Pradědem. Přesná čísla nemám, ale zatím podle informací, které se mi dostaly, je to v jednotkách," sdělila webu Novinky.cz. Na sociálních sítích se objevily i záběry, jak voda strhává budovy. 

"Zachraňujeme obyvatele Jeseníku a okolních obcí podél toku Bělé s využitím vrtulníků. Tam, kde je to ještě možné, pomáháme hasičskými vozidly či na člunech. Celkově jsme již zachránili 168 lidí včetně malých dětí. Prioritou je nyní záchrana lidských životů," uvedli kolem poledne k záchranné operaci hasiči Olomouckého kraje.

[chooze:article;value:574019]

"Na Jesenicku stále probíhá společně s hasiči evakuace. Ve spolupráci s Armádou České republiky jsou nasazeny vrtulníky – policejní i vojenský. Pomáhají primárně se záchranou osob z nepřístupných oblastí a také zajišťují zásobování," dodali k zásahu policisté.

Samo město vyzývá občany, aby pokud možno nevycházeli ze svých domovů. "Důrazně apelujeme na to, abyste ani v této chvíli nevycházeli ven a nikam nejezdili. Situace zůstává i nadále kritická a může se během krátké chvíle změnit. Neriskujte zbytečně své životy," uvedla radnice na facebooku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.