Skiareály bojují s oblevou. Většina omezila provoz, některé zavřely úplně

Místo na třech sjezdovkách se kvůli oblevě lyžuje už jen na jedné. Ještě minulý týden leželo na sjezdovkách na Gruni 60 centimetrů sněhu, teď už ho zbývá přibližně jen 20 centimetrů. "Ve středu se dělaly ledové plotny. Ve čtvrtek byly ty plotny měkčí. Já jsem naprosto spokojený," uvedl jeden z oslovených.

"Jede nám v současné době jen sedačková lanovka a hlavní závodní sjezdovka. Samozřejmě je to tak provoz na nějakých 40 procent," vysvětlil ředitel Ski Parku Gruň Kemal Rušitič.

[chooze:article;value:480472]

Na některých sjezdovkách se kvůli oblevě přestalo lyžovat. Například v Malenovicích pod Lysou horou jsou prakticky bez sněhu. Turistům z Brna to zkomplikovalo dovolenou. "20 let jsem tam nebyl, tak jsme se přišli podívat. Je to slabota," řekl dotázaný.

"Přišla celkem brutální obleva. Oteplilo se na nějakých 10 °C, do toho vítr a déšť," popsal špatné podmínky spolumajitel lyžařského areálu Ski Malenovice Daniel Waclawek.

Na Vysočině se lyžuje už jen díky umělému sněhu. Například na sjezdovce Šacberk u Jihlavy je ještě více než půl metru umělého sněhu. Lyžovat se tam bude, dokud neroztaje.

Obleva komplikuje lyžování také v Krkonoších. Ve Špindlerově Mlýně, Harrachově i Rokytnici nejsou v provozu všechny sjezdovky. A podobně jsou na tom také v Krušných horách. Na Klínovci se lyžuje jen na devíti sjezdovkách z 32. Tát bude sníh napříč Českem i v dalších dnech.

Teplo vydrží

Ochlazení však podle meteorologů v nejbližších 14 dnech opravdu nehrozí. I na horách se tak teploty vyšplhají až na 10 °C.

[chooze:article;value:481440]

Lyžaři však nemusí zoufat. "Zatím to vypadá, že zimní charakter počasí se do hor vrátí od druhé poloviny ledna, kdy by mělo začít sněžit a taky trvale mrznout. V nižších nadmořských výškách však zřejmě bude lednové počasí teplotně nadprůměrné a sněhu mnoho nebude," řekla meteoroložka Dagmar Honsová.

Také únor by měl být teplotně nadprůměrný. "V nižších a středních nadmořských výškách bude hodně chudý na sníh," uzavřela Honsová.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.