Školské odbory se s vládou nedohodly. Hrozí velké propouštění

"Ředitelé škol budou propouštět, budou snižovat platy více, než předpokládali, a navíc jim byl snížen limit zaměstnanců. Podle ministra školství ale ke stávce odborů není důvod," varovaly v úterý školské odbory na síti X.

[chooze:article;value:541511]

​Problémy mělo odvrátit jednání s předsedou vlády Fialou a ministry školství a financí, k žádné zásadní dohodě však nedošlo. "Po setkání se školskými odbory můžu říct, že jsme se dohodli na rozvolnění limitu úvazků pro nepedagogické pracovníky," uvádí k záležitosti český premiér také na síti X.

Rozvolnění úvazků by podle něj mělo pomoci situaci nepedagogických pracovníků efektivně řešit. "Shodli jsme se, že situaci před novým školním rokem znovu vyhodnotíme," dodal Fiala. Školské odbory ale vyžadují navýšení rozpočtu, na platy podle nich chybí 800 milionů. Vláda podle šéfa odborů Františka Dobšíka chce o navýšení rozpočtu jednat až později v tomto roce. 

Zmiňované rozvolnění úvazků má ředitelům uvolnit ruce v tom, odkud mohou peníze pro ně brát. Ani to ale podle školských odborů nestačí. Jejich šéf po jednání s předsedou vlády neskrýval zklamání.

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) se neobává, že by uvolnění pravidel mohlo vést k tomu, že by ředitelé snižovali platy či úvazky učitelům ve prospěch nepedagogických pracovníků. Podle opozice ale na to, že ředitelé budou muset sáhnout na peníze učitelů, může dojít.

Hrozí masivní propouštění, tvrdí školské odbory. Ministr nevidí důvod ke stávce (12/2/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.