Školy po střelbě posílí bezpečnost. Ministr představil seznam opatření

Zástupci vysokých škol ve středu jednali s ministrem školství, mládeže a tělovýchovy Mikulášem Bekem (STAN) o bezpečnostních opatřeních, která by měla zabránit podobným tragédiím jako byla prosincová střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (UK) v Praze.

"Úplně klíčové je nastavení úzké spolupráce mezi vedeními jednotlivých univerzit a policií. V některých krajských městech už se sešli rektoři s policejními řediteli," uvedl Bek na úvod tiskové konference.

Školy by podle něj také mohly přistoupit ke změnám ve vnitřních předpisech. Konkrétně by šlo upravit například to, jaká zavazadla mohou pracovníci nebo studenti nosit do budov. V zemích, které mají zkušenost s podobnými střelbami, je podle Beka běžné, že se do škol nechodí s velkými kufry.

Další možností jsou i bezpečnostní rámy u vstupu do škol. Ministr ani rektorka UK Milena Králíčková k nim ale příliš naklonění nejsou. "Nevím o tom, že by teď hned nějaká fakulta plánovala instalovat bezpečnostní rámy," sdělila. "Myslím, že řešením nebude plošné zavádění rámů, to se i v zahraničí děje spíše jen cíleně v rizikovějších budovách," doplnil ji Bek.

Školy si budou rozhodovat samy

Králíčková také uvedla, že každá fakulta si bude opatření volit sama. Bude například záležet na stáří budov nebo dosavadním bezpečnostním systému jednotlivých fakult. Toho si je vědom i ministr. "Současné možnosti bezpečnostních opatření jsou dané i stavem budov, které máme, někde jsou vrátnice, někde ne, někde je vstup na čipovou kartu, někde ne, některé fakulty mají více budov. Opatření tomu musí být přizpůsobena, ale nedáváme nyní univerzitám nějaké příkazy, jen zjišťujeme stav. Vždy je to na posouzení jednotlivých škol," dodal Bek.

[chooze:article;value:534603]

​Ministr dále uvedl, že bude probíhat mnohem intenzivnější školení zaměstnanců a studentů v oblasti bezpečnosti a ministerstvo také umožní financování aktivit v této oblasti.

"Nově vznikne pracovní skupina, která bude identifikovat potřeby případných změn legislativy a pracovat na přípravě manuálu pro bezpečnost na VŠ," uvedlo ministerstvo školství. Skupina by se měla sejít příští týden a projednávat střednědobá opatření. "Teď hledáme krátkodobé kroky, které zvýší bezpečnost vysokých škol. Je ale nutné věnovat se samozřejmě i dlouhodobým opatřením," řekl Bek.

Ministerstvo zkoumá aktualizaci bezpečnostních standardů nejen pro vysoké, ale i pro střední a základní školy. "Probíhá revize metodiky, protože ta v minulosti především počítala s tím, že se do školní budovy dostane někdo cizí. My dnes musíme počítat v těch metodikách i s tím rizikem, které může přinést někdo, kdo vlastně do té školy regulérně dochází," poznamenal Bek.

Ministr zmínil i možnou regulací zbraní. Tato problematika ale jde mimo působnost jeho ministerstva. "Budeme se věnovat i diskuzi o regulaci nošení zbraní v České republice. To přesahuje resort školství, ale školství v něm bude velmi aktivní. Očekávám, že politická debata na úrovni bezpečnosti bude širší," dodal Bek.

Více k bezpečnosti na školách po střelbě na filozofické fakultě se dozvíte v reportáži: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.