Školy se chystají na další stávky. Nemají na zaplacení uklízeček

Uklízečky, hospodáři nebo školníci. Právě za tyto profese bojovaly školy už při loňské listopadové stávce. Ministerstvo slíbilo navýšit rozpočet na jejich platy a škrtnout pouze neobsazené pozice. Situace je prý ale jiná.

"V tuto chvíli překračuji normativ nepedagogických zaměstnanců, takže bych naopak měla propouštět. Absolutně nevím, kdo tu práci bude dělat, jestli tedy já, nad rámec svých povinností, mám obléknout zástěru a vzít si koště a vytírat," stěžuje si například ředitelka Základní a mateřské školy Drahelčice Klára Javorská.

Podobně to vidí i další ředitelé. "Vidíme to na velmi významný protest, který se už začíná připravovat nejen v odborech, ale i v ostatních segmentech. Plánuje se ale daleko razantnější protest, než byla ta jednodenní stávka," nechal se slyšet ředitel Střední pedagogické školy Mladá Boleslav Štefan Klíma.

[chooze:article;value:541172]

Ale zpět do Drahelčic. Podle rozpočtu, který přišel tento týden, tam vedení školy muselo snížit úvazky na nepedagogické pracovníky o 0,75 úvazku. Rozpočet na školní jídelnu, tedy na kuchařky, ještě nepřišel.

"To znamená, že bych měla částečné úvazky, které jsem přijímala v souvislosti s rozšířením o základní školu, propustit," vysvětluje ředitelka. "Jde o nepedagogické pracovníky, jako je školník, uklízečky, hospodářka, účetní," dodává.

Výpadek peněz bude muset řešit obec. "Aby paní učitelky nemusely vytírat a uklízet, nebo abychom nemuseli žádat rodiče, tak to budeme muset doplatit," přiznává starostka obce Petra Ďuranová.

[chooze:article;value:540390]

"Obávám se, že ty škrty byly větší než neobsazené pozice a způsobuje to poměrně velký problém i středním školám," říká předseda Unie školských asociací Jiří Zajíček. Proti rozpočtu se ohradila také Asociace ředitelů základních škol.

Ministerstvo se ale brání. "Stát veřejnému regionálnímu školství posílá o téměř pět miliard korun více než vloni. Počet míst nepedagogických pracovníků financovaných státem neklesne o více než o osm tisíc, což odpovídá počtu neobsazených pozic," říká jeho mluvčí Tereza Fojtová.

Naopak opozice volá po změně. "V poslední době se nakumulovalo ve školství tolik problémů. To vše směřuje k tomu, že by měl ministr odstoupit," myslí si třeba poslankyně ANO Jana Berkovcová.

Odboráři i zástupci školských asociací mají na pondělí naplánovanou schůzku s ministrem školství Bekem (STAN), kde chtějí situaci řešit.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.