Skoro celý Mikulov zůstal bez lékaře. Náhrada je v nedohlednu

Jediný člověk měl na starosti zdraví více než poloviny města. Mikulov má lehce přes sedm tisíc obyvatel a z toho téměř pět tisíc chodilo do jedné ordinace. Když lékař zemřel, nastala mezi pacienty panika. Pan Šafář dodnes není nikde zaregistrovaný. "I lidí jsem se ptal, jestli o někom neví, ale všichni se jen smáli. V březnu se snad něco uvolní," doufá pan Šafář z Mikulova.

Pacienti postupně obvolávali ordinace v blízkém i širokém okolí. Někteří našli volného praktika až u Brna. "Hodinu autem a dvě hodiny vlakem. No a když vám bude blbě? Nedá se nic dělat, tady blízko žádný lékař nebere," postěžoval si pan Šiler.

[chooze:article;value:470587]

Stále zůstává několik tisíc lidí, kteří ještě svého lékaře hledají. Vedení Mikulova teď přemýšlí, jak praktika do města přilákat. Už teď je jasné, že radní budou muset něco nabídnout. "Mikulov je krásné, ale drahé město, takže můžeme například nabídnout naše obecní byty," řekla starostka Mikulova Petra Korlaar.

Mikulov není jedinou obcí, která má takový problém. Podle pojišťoven je stále těžší najít praktického lékaře pro dospělé, pediatra nebo zubaře. Před časem se o tom přesvědčili třeba obyvatelé Hustopečí. Když začal registrovat tamní zubař, vytvořila se před jeho ordinací stometrová fronta.

Všeobecná zdravotní pojišťovna vydala mapy míst, kde aktuálně chybějí lékaři. Růžová místa s chybějícími doktory se objevují po celé republice. "VZP bude v takových místech nabízet bonus až 800 tisíc za otevření nové ordinace," slíbila mluvčí pojišťovny Viktorie Plívová.

[chooze:article;value:475050]

Situace vede k tomu, že jednotlivé obce lékaře přeplácejí. Nabízejí peníze, byty i vybavení ordinací. Naděje na zlepšení je ale v nedohlednu. "Bohužel ten systém nezvládá produkovat tolik lékařů, aby nahradil ty, kteří odcházejí," vysvětlil náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti).

Průměrný věk praktických lékařů je 57 let. Podle odhadů chybí v Česku až tři tisícovky doktorů. Všechny lékařské fakulty dohromady jich ale vyprodukují jen něco přes tisícovku ročně.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.