Sláva na Hradě. Překvapil smutný Nečas, pohublý Topolánek i zarostlý Langer

[chooze:gallery;value:35076]

​Česká republika si v úterý připomíná přesně 25 let od vstupu do Severoatlantické aliance (NATO). Na konferenci s názvem Naše bezpečnost není samozřejmost vystoupila řada zajímavých řečníků. Stejně zajímavý byl ale i pohled do publika.

V předních řadách usedli například členové bývalých vlád. Přímo vedle sebe seděli expremiéři Jan Fischer či viditelně pohublý Mirek Topolánek. Kousek vedle nich sledoval dění na pódiu také ministr vnitra v Topolánkově vládě Ivan Langer, který se také během let výrazně změnil. Mezi Topolánkem a Langerem pak seděl ještě někdejší premiér Petr Nečas. Mimo hlavní politické špičky byl poněkud opuštěný bývalý předseda odborů Josef Středula, který nedávno přišel o svou funkci kvůli neplacení členských poplatků. 

Dalším bývalým předsedou vlády v publiku byl také Jiří Rusnok, který v letech 2013 až 2014 vedl tzv. úřednickou vládu. Mezi lety 2016 a 2022 byl guvernérem České národní banky. Významnou příležitost si nenechal ujít ani britský velvyslanec v Praze Matt Field, který se loni po příjezdu do Česka proslavil hláškou "Jsem Matt a jsem tu novej". Od té doby se stále usilovně učí česky a je o něm hodně slyšet. 

Kdo chyběl?

Jiní politici si ale slávu nechali ujít. Nedorazil například bývalý prezident Miloš Zeman, který byl v době vstupu Česka do Aliance premiérem. Konferenci nechali bez povšimnutí také expremiéři Jiří Paroubek, Bohuslav Sobotka nebo Andrej Babiš (ANO).   

[chooze:article;value:545904]

​Akce se kromě bývalých politiků zúčastnili především současní poslanci, senátoři a ministři. S projevem vystoupil například ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) nebo ministryně obrany Jana Černochová (ODS). 

Neformální setkání účastníků konference se odehrála také ve foyer, kde byl prostor k povídání. S šálkem kávy v ruce se tam setkávaly známé i méně známé tváře, vidět bylo poslance Marka Bendu (ODS) či senátora Pavla Fischera (nez.). Ten zmínil, že v Praze je také dcera Madeleine Albrightové Katherine, se kterou se v pondělí sešel americký prezident Bill Clinton. 

Na akci promluvil také Jiří Šedivý, bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR, který byl v době přijetí Česka do NATO ve funkci. Ten si v úterý na konferenci vzal kravatu, kterou měl i přesně před 25 lety.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.