Slovenské volby budou nebývale těsné. Shodnout se nemůžou ani průzkumy

Od úterka zveřejnily průzkumy volebních preferencí pro slovenské prezidentské volby čtyři agentury. Jejich výsledky jsou ale velmi těsné, a dokonce se neshodují ani na tom, jestli vyhraje Peter Pellegrini, nebo Ivan Korčok.

První výzkum, který vytvořila agentura FOCUS pro televizi Markíza, přisuzuje výhru Pellegrinimu. Ten by podle něj získal 50,8 % a měl by náskok 1,6 % oproti Korčokovi.

[chooze:article;value:547941]

Ve prospěch předsedy Hlasu Pellegriniho vyšel i průzkum Medianu SK, který si nechala zpracovat televize RTVS. Podle něj by Korčok zaostával o 2,2 % a Pellegrini získal 51,1 %.

Opačné výsledky ovšem nabízí agentura NMS. Průzkum si od ní nechal zpracovat web SME.sk a vyhrál by podle něj Korčok s 51,7 %, což také představuje největší rozdíl mezi kandidáty ze všech průzkumů.

Nejtěsněji by volby vyšly podle agentury Ipsos. Ve výsledcích jejího průzkumu oba kandidáty dělí pouhé dvě desetiny procenta, a to s Korčokem jako vítězem. Zpracovat si ho nechal Denník N.

[chooze:article;value:548986]

Podobné výsledky předpokládají i sázkaři. Podle Fortuny by zvítězil Korčok, ale získal by pouze o 0,8 % více hlasů, tedy 50,4 %. Aktuální kurz je 1,6 pro Korčoka a 2,3 pro Pellegriniho.

​​Zmínit je nutné také to, že každý průzkum pracuje se statistickou chybou. Ta se zpravidla pohybuje v jednotkách procent a konečný výsledek u takto těsných výstupů můžeme odhadovat jen těžko.

Volit prezidenta budou Slováci tuto sobotu. Volby trvají pouze jeden den a možnost odevzdat svůj hlas mají naši východní sousedé od 7 do 22 hodin.

V prvním kole prezidentských voleb na Slovensku zvítězil Ivan Korčok (03/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.