Slovensko na rozcestí: Uvidíme, zda vláda půjde cestou odplaty, říká politolog

Podle Abraháma je slovenská společnost rozdělená a vystrašená. "Nejvážnější je to, že většina mladých lidí nečerpá své informace z tiskových konferencí pana Šutaje Eštoka (slovenský ministr vnitra, pozn. red.), ale z facebooku nebo z alternativních médií, které jsou plné hoaxů a nesmyslů. Oni jednoduše nečtou noviny, a takovéto konspirační teorie šíří strach a nejistotu," prohlásil.

Ačkoliv se mnozí politici z obou táborů snaží o uklidnění situace, najdou se i tací, kteří vášně rozdmýchávají. "Ty první reakce pana Blahy a Danka (poslanec Ľuboš Blaha a místopředseda parlamentu Andrej Danko, pozn. red.), to je cosi otřesného, ale můžete to shodit, že to byla taková první, emotivní reakce. Ale kdybychom se podívali, co tito dva lidé řekli v minulosti, a teď viní opozici a média. I pan Kaliňák (ministr obrany Robert Kaliňák, pozn. red.) potom tvrdil, že si média mají před sebe dát zrcadlo. Ale média jsou zrcadlo politiků. Když bude politika klidná, tak budou i média nudná," srovnal Abrahám.

[chooze:article;value:555981]

Stejně tak, jak upozornil Abrahám, pokud bude politika vybičovaná, tak i média podle toho budou reagovat. "Ty první reakce byly velmi nešťastné. A já jen doufám, a jsou tam někteří politici, jako například pan Peter Žigo, budoucí předseda parlamentu, kteří uklidňovali situaci. Ale bude záležet, zda ta koalice, kterou skutečně ten Robert Fico dominoval na 100 procent, bude schopná jednotně vystupovat, zda nastane disciplína a hlavně sebereflexe," dodal.

Poznamenal také, že na Slovensko jsou nyní upřené oči celé Evropy: "Důležitější je, co se stane do budoucna, ať už z krátkodobého či dlouhodobého hlediska, a uvědomit si, že vlastně Slovensko určuje tón v Evropě, protože takových samostatných vlků může tento člověk inspirovat kdekoli v Evropě."

"A to, jak to Slovensko nyní vyřeší, jestli se to zvrhne na nějakou odplatu, nebo se to uklidní, bude zásadně působit i na jiné země v Evropě. Novináři jsou tu z celé Evropy, z celého světa. Monitoruje se to, vysílá se o tom, diskutuje se o tom po celém světě. Tady Slovensko sehrává kvůli této tragédii velmi důležitou roli," sdělil Abrahám. Na celý rozhovor se můžete podívat pod titulkem článku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.