Slunečné počasí v Česku nevydrží. O víkendu se ochladí a bude sněžit

Březen odstartoval azurovou oblohou. Sluneční paprsky hřály ve městech i na horách. Ještě v pátek to bylo na slunění nebo lenošení v parku. "Začátek března byl zalitý sluncem, denní délka slunečního svitu se pohybovala až kolem 10 hodin," uvedla meteoroložka Dagmar Honsová.

Teplo v pátek bylo i v tisícimetrové nadmořské výšce. Teploměr ukazoval kolem 10 °C. Nedaleko Otrokovic před polednem pracovali silničáři. Káceli stromy, které rostly hned vedle silnice.

[chooze:article;value:492234]

I oni ale vědí, že už o víkendu mohou být silnice zase pod sněhem. "Očekáváme ochlazování a na většinu území Česka se opět vrátí sněžení nebo sněhové přeháňky," doplnila Honsová. 

Kvůli hrozbě sněžení by měli být opatrní řidiči. Ti si už za poslední dny zvykli na suché silnice. Jenomže jaro si dá zhruba do poloviny března pauzu. "Máme naložené sypače, máme pořád připevněné radlice. Takže naši lidé jsou v pohotovosti, dispečerské pracoviště pracuje," řekl jednatel Správy a údržby silnic Zlínska Libor Lukáš.

Třeba na Zlínsku mají ještě v zásobnících polovinu soli. Ta bude ale dál ubývat. Meteorologové slibují sněžení i v příštím týdnu, stejně tak mrazivé noci. Jaro si tak dá zhruba do poloviny března pauzu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.