Smartwings přestanou létat z malých letišť. Cestovky si musí hledat jiné dopravce

Proč nepokračovat v letech z malých letišť, odůvodnily aerolinky Smartwings tím, že pro ně teď jejich provozování z míst, kde nemají dostatečné "technicko-provozní zázemí", nedává ekonomický smysl. O jejich rozhodnutí informoval jako první deník Mladá fronta Dnes. Na tento krok ale musely zareagovat cestovky, které letos naopak oznámily, že budou lety z Českých Budějovic, Karlových Varů a Pardubic kvůli lepší dostupnosti pro lidi posilovat. 

O lety z malých letišť v regionech je podle cestovek stále větší zájem. Jak minulý týden uvedla televize Nova, jednotlivé cestovky se i proto rozhodly navýšit jejich počet. Například z Českých Budějovic budou moci lidé od února létat i do Egypta. "Jedná se o největší expanzi Čedoku v historii firmy," sdělila TN.cz mluvčí cestovní kanceláře Kateřina Pavlíková. 

[chooze:article;value:523480]

Kvůli tomu, že Smartwings z malých letišť odmítají létat, musí teď cestovní kanceláře hledat náhradní dopravce. Přesto to podle nich nemění jejich plány na rozšiřování nabídky letů z regionů. "Nabídku destinací a zájezdů na léto 2024 připravujeme podle oznámených plánů. V tuto chvíli už máme pro naprostou většinu chystaných destinací z menších regionálních letišť na příští léto zajištěného jiného dopravce," reagoval Čedok. 

O tom, že se program letů nemění, ujistilo také vedení letiště v Pardubicích. "Rozvoj letiště není ohrožen, naopak budeme v roce 2024 nabízet ještě více letů," uvedlo na svém facebooku. "Nemusíte se bát. Náhradní dopravce, který bude létat do Pardubic místo Smartwings, je už ve spolupráci s cestovními kancelářemi zajištěn a nijak se to cestujících a ani provozu letiště negativně nedotkne," doplnil později předseda představenstva letiště. 

Na změnu by měly být připravené i cestovní kanceláře Fischer a Exim Tours, které spadají pod společnost DR Touristik. "O rozhodnutí společnosti Smartwings jsme věděli, a tak pro nás není překvapením. Na našem plánu výrazně navyšovat kapacity odletů z regionálních letišť to ale nic nemění," ubezpečil jejich mluvčí Jan Bezděk. Kdo Smartwings nahradí, dosud neupřesnil. Zmínil pouze, že rušení letů by v následující sezoně nemělo hrozit. "Vzhledem k počtu klientů, které je naše skupina schopna přepravit, jsme blízko dohodě a věříme, že se všechny naše plánované lety uskuteční beze změny," doplnil. 

[chooze:article;value:484839]

​Hejtman Kuba: Jednání Smartwings je nefér 

Náhradní dopravce z populárních menších letišť ale není dosud jasný ani u společnosti Čedok. Mluvčí cestovní kanceláře na sociální síti X pouze zmínila, že by se hlavně v Českých Budějovicích mělo střídat několik nízkonákladových společností. "Bude to kombinace, ale spolupracujeme ve skupině s různými aerolinkami. Už letos jsme létali s Corendon Airlines nebo s Air Cairo, využíváme i pravidelné linky s Air Montenegro nebo s Ryanairem. Na zimu máme LOT i Neos. Vždy se hledá nejlepší alternativa," dodala. 

Přestože podle jihočeského hejtmana Martina Kuby nejsou lety z Budějovic ohrožené, rozhodnutí Smartwings považuje za neférové. "Je to společnost, která si v rámci kompenzací dopadu covidu nechala od státu vyplatit víc než 70 milionů korun. A od státu znamená od nás všech, kteří platíme daně. Tedy i od všech Jihočechů," postěžoval si s tím, že podle něj aerolinky informovaly o rozhodnutí jenom přes Čedok. Zmínil také, že nechápe, proč nebere vedení společnosti Smartwings v úvahu údajně obrovský zájem cestujících. 

Letadlo v Praze muselo nouzově přistát. Takto vypadal výpadek motoru z letištní kamery (09/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.