Turisty čeká pořádná výzva. Letošní sezóna v Chorvatsku bude mimořádná

Jedna z nejoblíbenějších letních destinací Čechů se probouzí ze zimní letargie a ve velkém se chystá na příjezd prvních turistů. Podle webu Danas.hr se ukazuje, že letošní sezóna v Chorvatsku by mohla překonat dosavadní rekordy.

Loni totiž některé cizince odradil růst cen v zemi, ale také znečištěné moře, které mělo na svědomí množství výletních lodí plujících těsně u pobřeží. Ty vypouštěly do vody splašky, ale třeba i odpadky, a lidé, kteří tam trávili dny volna, tak byli znechuceni. 

[chooze:article;value:542098]

Chorvatsko slibuje, že letos to bude jiné. První turisté už dorazili do Dubrovníku, kde žije necelých 30 tisíc obyvatel. Během léta se tam ale počet lidí mnohonásobně zvýší. A přestože pro řadu místních skutečný začátek sezóny znamenají až Velikonoce, do dubrovnického přístavu první výletní lodě připlouvají už teď. "Staré město výrazně předčilo moje představy. Nevěděl jsem, co mám čekat, jsem tu totiž poprvé, ale je tu krásně," řekl webu Danas turista Dani z Velké Británie. 

"Už teď máme v hotelích obsazeny některé pokoje a na velikonoční svátky je téměř plno," prozradil majitel soukromé ubytovací agentury v Dubrovníku Nino Dubretič.  

​Ve městě jsou otevřené zahradní restaurace a prodejny se suvenýry, které v těchto dnech vyhledávají hlavně turisté z Japonska. Největší nápor ovšem očekávají provozovatelé, soukromí ubytovatelé i drobní živnostníci v červnu a tradičně o prázdninách. Pro ně je to pochopitelně dobrá zpráva, pro turisty to ale může být velká výzva. 

Kromě omezených ubytovacích kapacit totiž může velký zájem vést k dalšímu zdražení služeb. A přeplněné pláže na dovolené také každý neocení. 

[chooze:article;value:545725]

Loňská sezóna cestovního ruchu byla v Chorvatsku poznamenaná inflací, zdražením energií a v neposlední řadě přechodem země na euro. Ceny většiny služeb a veškerého sortimentu šly nahoru, což řadu návštěvníků odradilo.

"Chorvatsko bylo loni dražší destinací než Španělsko a Řecko, ceny tam den ode dne rostly," citoval během loňské sezóny web Frankfurter Rundschau prezidentku Asociace rodinných ubytování v Chorvatsku Barboru Markovičovou.

Chorvatsko je ve vážném ohrožení. Odborníci ukázali znepokojivou mapu (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.