Smrt těhotné Evy a její rodiny zasáhla i hasiče. Reportérka se rozplakala

[chooze:gallery;value:32098]

​Roční chlapeček žil ve šťastné rozrůstající se rodině. Během jediné nehody však přišel o oba rodiče, starší sestru i o nenarozeného sourozence. Obrovská tragédie, která se v neděli odehrála nedaleko obce Strekov, nenechala nikoho chladným.

Veľké Ludince, odkud zesnulá učitelka Eva (†31) pochází, se zahalily do obrovského smutku. "Je to hrozná tragédie a rodině vyjadřuji upřímnou soustrast. Celá obec se doslova semkla, aby pomohla pozůstalým. Ještě nikdy se nic podobného nestalo, budeme pohřbívat tři lidi do jednoho hrobu. Všichni truchlí," popsala pro portál Nový Čas starostka obce Zita Cseri.

Sama rodinu dobře znala. "Byli to šikovní, úspěšní a velmi dobří lidé. Celý víkend byli tady u prarodičů a domů se už nikdy nevrátili. Malého Timonka si vzali v úterý z nemocnice, a pokud vím, bude se o něj zatím starat Eviččina sestra. Jak to bude dál, jestli u ní zůstane natrvalo, nebo bude u prarodičů, to nevím," dodala starostka.

[chooze:article;value:508686]

Zpráva o nehodě zasáhla i profesionály

Zpráva o tragédii ale zasáhla nejen ty, kteří rodinu osobně znali. Dotkla se i jinak ostřílených profesionálů z řad hasičů, záchranářů, policistů či novinářů.

"Tato nehoda byla svým charakterem specifická, co se týče bilance zraněných. Samozřejmě i v nás zanechala nějakou stopu. Na něco takového se nedá připravit. Každý z nás má děti," přiznal velitel zásahu Oliver Daniš.

Byl jedním z těch, kteří po příjezdu na místo neštěstí doufali, že se podaří oživit alespoň osmiletou dívenku. Pokusy hasičů a záchranářů bohužel nebyly úspěšné. "My jsme při oživování asistovali až do konce. Vždy jsou to hrozné situace, o to těžší je, jsou-li tam děti. Musíme to však brát profesionálně, na nás to dolehne vždy až poté, kdy je po všem," dodal Daniš.

[chooze:article;value:508298]

​Podobně se vyjádřil pro TV Markíza i syn moderátora Patrika Švajdy. Jako profesionální hasič měl v osudnou neděli zrovna službu. "Byli tam nezletilí a celá rodina. To vždy nabírá na větší vážnosti. Vždy je to těžké, ale tohle bylo horší než ostatní situace," reagoval.

K nehodě v neděli vyjížděla také řada novinářů. Mezi nimi i Monika Koleková, reportérka TV Markíza. Ani ona se neubránila emocím. Během živého vysílání se jí v očích objevily slzy. "Když jsem viděla, že pláču a vidí mě nevím kolik lidí, měla jsem sto chutí utéct," přiznala. "Tohle byl moment, kdy tam zemřelo dítě, a to bylo pro mě silné," vysvětlovala reportérka s tím, že sama má doma devítiletého syna.

Rekordní účast na pohřbu

Poslední rozloučení s manžely a jejich osmiletou dcerkou se koná ve čtvrtek v obci, odkud rodina pochází. Jak říkají tamní obyvatelé, vesnice si nepamatuje tak velký pohřeb tří lidí, potažmo rodiny. Mši v kostele odslouží římskokatolický biskup Vilém Judák. Na klidný průběh pohřbu bude podle portálu tvnoviny.sk dohlížet obecní i státní policie.

Obec Veľké Ludince takovou událost nepamatuje. Tamní obyvatelé drží smutek:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.