Smutný příběh pana Karla: Potřeboval jsem pomoci, úřad mě označil za feťáka

Pan Karel se dostal do situace, kdy chtěl požádat stát o pomoc prostřednictvím příspěvku na bydlení. "Na portálu MPSV je kalkulačka, kde si spočítáte čistý příjem, a mně vyšlo, že bych měl něco dostat. Žádost šlo také poslat prostřednictvím datovky, tak jsem to letos 17. dubna odeslal," popsal pan Karel pro TN.cz.

Jenomže po dvou týdnech se stále nic nedělo. "Zkoušel jsem volat na různá čísla, nikdo to nikdy nebral. Zkoušel jsem i různá pracoviště po Brně. Jednou jedinkrát se to povedlo. Podle rodného čísla mě našli a řekli, že to ještě nebylo ani vyzvednuto," dodal.

Na úřadu mu slíbili, že to zaurgují. Jenomže o týden později se vše opakovalo nanovo. Nakonec se ale úřad ještě v rámci lhůty na vyřízení, která je 30 dní, k žádosti dostal. Jenomže tam nastal jiný zádrhel.

"Poslední den lhůty mi přišlo vyrozumění, tedy usnesení o zamítnutí dávky. Ve zdůvodnění ale byl uvedený o více než šest tisíc vyšší čistý příjem, kvůli kterému mi to zamítli. Čistý příjem byl tak vyšší než můj hrubý příjem ze zaměstnání. Nevím, kde na to přišli. Nemám vedlejší příjem, ani to nestíhám, jsem svobodný a nemám děti, žiji v nájmu v garsonce," popsal.

Nyní se proti rozhodnutí odvolal a čeká, co bude dál. Vadí mu hlavně to, že pokud by příspěvek na bydlení potřeboval opravdu akutně, tak se k němu hned tak nedostane. Na vyřízení odvolání má úřad prý 60 dní.

[chooze:article;value:474006]

Úřad ho označil za alkoholika a narkomana

Není to ale první problém pana Karla s brněnským "pracákem". V roce 2019 řešil pomoc v hmotné nouzi. "Tu dávku mi chtěli odebrat, tak jsem přišel na úřad, dostal jsem několik listů k podpisu. Já jsem si ale chtěl všechno přečíst, než to podepíšu," vzpomíná.

Podle jeho slov jej úřednice popoháněla, aby vše podepsal co nejrychleji. On si však přesto dokumenty pročetl. "Pak tam bylo napsané, že jsem závislý na drogách, na alkoholu a že neumím hospodařit s penězi. Úřednice mi řekla, že je to normální, že to se tam píše," pokračoval.

V dokumentu bylo konkrétně napsáno, že "k výše uvedenému správní orgán konstatuje, že byly shledány sociální (osobní) překážky, kdy z Vaší spisové dokumentace bylo zjištěno, že máte sníženou schopnost účelně hospodařit s finančními prostředky, je celkově zadlužen – má exekuce, má problémy se závislostí na alkoholu, toxických látkách."

Pan Karel vyhledal pomoc advokáta, u lékaře zjistil i výsledky testů krve, které nic takového nepotvrdily. "Hodně se mě to dotklo. Drogy jsem v životě neměl, co se alkoholu týče, tak za rok vypiju možná dvě lahve whiskey, co dostanu jako vděk od klientů. Pobavila mě i ta zmínka, že neumím hospodařit s penězi, když jsem pracoval v bance i jako OSVČ," řekl.

Následně se mu z úřadu ozvali a všechno uvedli na pravou míru. Pan Karel redakci TN.cz zaslal i dokument, kde jej vyrozuměli, že se původní formulace o alkoholismu a narkomanství mění. "Po telefonu se mi omluvili, prý se stal omyl," dodal pan Karel.

[chooze:article;value:476769]

Úřad má plné ruce práce

Úřad práce se dle svých slov kvůli povinnosti mlčenlivosti nemůže vyjadřovat ke konkrétním případům. "Obecně je možno uvést, že pokud klient nesouhlasí s rozhodnutím ÚP ČR, může využít zákonného práva a proti tomuto rozhodnutí se odvolat. Jestliže není člověk spokojený s průběhem zpracování své žádosti, je nejjednodušší obrátit se na dané kontaktní pracoviště, kde žádost podával, případně na vedoucí zaměstnance tohoto pracoviště ÚP ČR či nadřízenou krajskou pobočku ÚP ČR. Následně je pak možné prověřit konkrétní případ. Zároveň opět platí, že se klient může proti rozhodnutí odvolat," uvedla mluvčí Úřadu ČR Kateřina Beránková.

Úřad práce se musí vypořádávat s vyšší agendou kvůli nárůstu vyplácení vyššího množství příspěvků na bydlení. Zatímco za loňský duben se celorepublikově vyplatilo asi 165 tisíc příspěvků, v letošním dubnu to bylo 248 tisíc.

Další vlna propouštění v Česku. Výpověď mohou dostat stovky lidí (05/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.