Sněmovna trénovala zásah proti útočníkovi. Našlo se několik nedostatků

Zlikvidovat útočníka byl v pondělí úkol zasahujících složek v budově Sněmovny a jejím okolí. "My si chceme na tomto cvičení vyzkoušet funkčnost informačních systémů. Nedávno jsme zavedli nový informační systém pro zasílání zpráv z hlediska krizové připravenosti a systému včasného varování, který prostřednictvím všech možných nosičů, jako SMS, e-mail a dalších, umožňuje bezprostředně informovat osoby, které se nacházejí v budově Sněmovny, o nějaké nebezpečné situaci," řekl vedoucí Kanceláře Poslanecké sněmovny Martin Plíšek.

Během dopoledne se to v okolí hemžilo auty policie a záchranky. Záchranáři na místě ošetřili hned několik figurantů se zraněním. "Ta naše péče primárně spočívá v tom zkontrolovat tu primární triáž pacientů, následně ty pacienty distribuujeme na jednotlivá stanoviště," uvedl mluvčí pražských záchranářů Karel Kirs.

Nácviku se účastnili také někteří poslanci, byť jen jako pozorovatelé. "Měli jsme nabídku účastnit se aktivně, to znamená, že bychom byli chráněné osoby, ale problém je, že pak vidíte jenom tu reakci těch vašich bezprostředních ochránců a nevidíte celek. A my jsme potřebovali vidět, jestli jsou někde slepá místa," okomentoval předseda výboru pro bezpečnost Pavel Žáček (ODS).

[chooze:article;value:562384]

​Vyhodnocení celého zásahu by měli mít policisté zpracované zhruba za dva měsíce, poté se jím bude zabývat sněmovní bezpečnostní výbor. "Už máme nějaké určité výstupy, které se budou potom projevovat v rámci výcviku a v rámci služební přípravy jak ochranné služby, tak zároveň spolupráce v rámci krajského ředitelství policie," řekl Pavel Nachtman z Ochranné služby Policie ČR.

"My už jsme se v těch prvních okamžicích poučili, kde vidíme místa pro zlepšení. Je to třeba proces schvalování vstupu do Poslanecké sněmovny. První poznatky máme, ale budeme čekat na vyhodnocení," dodal poslanec Robert Králíček (ANO). Podobné cvičení by se mohlo konat i v příštím roce. Co bude námětem, ale zatím není jasné.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.