Sokol má nového starostu. Vyšetřování podvodu stále pokračuje

Martin Chlumský je sokolem od svých osmi let a dlouhá léta stál v čele sokolské školy. Ve volbách neměl protikandidáta a získal 69 ze 75 hlasů přítomných členů výboru. "Já to zvolení beru velmi pokorně, protože mám rok na to, abych tu organizaci postavil zase nazpátek na nohy. Samozřejmě vnímám to jako obrovský závazek, vnímám tu důvěru, kterou jsem získal od všech vyslanců výboru, a velmi si jí vážím," prohlásil Chlumský.

V prvních týdnech ve funkci se plánuje věnovat přípravě XVII. všesokolského sletu, který se v Praze bude konat na přelomu června a července. "Tam máme celou řadu úkolů, které nás teď čekají, a samozřejmě musíme minimalizovat ty škody, které vznikly v rámci té kauzy," řekl Chlumský.

[chooze:article;value:540668]

​Bývalá starostka Hana Moučková rezignovala poté, co vyšlo najevo, že Česká obec sokolská přišla kvůli úvěrovým podvodům, z nichž je podezřelá její asistentka, o více než 40 milionů korun. Na případu zatím stále pracují kriminalisté. "Výše této škody ale nemusí být konečná. Kriminalistům se také v rámci úkonů trestního řízení povedlo zajistit movitý majetek, jehož hodnota zatím nebyla vyčíslena," shrnul mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Z peněz si asistentka údajně platila luxusní oblečení a dovolené, na které zvala i starostku. Po odhalení si vzala život přímo v Tyršově domě. Alespoň část z ukradených peněz bude chtít Sokol získat zpět v dědickém řízení. Sokol je považován za největší a také nejúspěšnější tělocvičnou organizaci. Sokolů bývaly až dva miliony, dnes je jich okolo 160 tisíc a dál ubývají.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.