Sopka na Islandu znovu vybuchla. Ze země tryská láva, valí se do města

Erupce začala v neděli kolem osmé hodiny ráno tamního času severně od města Grindavík. Podle islandského meteorologického ústavu bylo přitom zachyceno kolem třetí hodiny ráno nejméně 200 otřesů, píše portál New York Times.

Ústav následně varoval, že magma pod zemským povrchem je v pohybu a pravděpodobnost erupce je vysoká. "Na obou stranách hrází, které se začaly tvořit severně od Grindavíku, se otevřela trhlina," citoval portál The Guardian odborníky.

[chooze:article;value:534311]

Na poloostrově Reykjanes se jedná přitom už o pátou erupci od roku 2021. Ta poslední přišla loni před Vánoci. Už v listopadu bylo kvůli obavám z možného výbuchu sopky evakuováno město Grindavík.

Tamní obyvatelé museli své domovy opustit také nyní. Úřady je ještě před nedělní erupcí stihly informovat o nastalé situaci a nařídily evakuaci. Islandská televize RUV hned ráno odvysílala záběry z místa. Na nich je vidět rozžhavenou lávu, která vyvěrá z dlouhého pruhu země.

České ministerstvo zahraničí už loni v listopadu doporučilo do oblasti necestovat. Doporučení stále platí. "Hrozící nebezpečí erupce prozatím nemá vliv na omezení leteckého spojení s Islandem," informoval resort.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.