Soud odmítl Balákovo dovolání. Za prodej kamene z Lánské obory dostal pokutu

Lánský kámen. Druhá kauza bývalého ředitele lesní správy, která skončila u soudu pravomocným rozhodnutím. Potvrdil ho i Nejvyšší soud, který odmítl dovolání Miloše Baláka. "To znamená, že ta rozhodnutí učiněná v původním řízení platí," sdělil mluvčí Okresního osudu v Kladně Ivo Poštolka.

Okresní soud v Kladně loni v srpnu potrestal Baláka peněžitým trestem a zákazem činnosti. Podle něj prodal spřízněné firmě v oboře vytěžený kámen pod cenou. Měl způsobit škodu za více než 1,5 milionu korun.

Balák se následně odvolal ke Krajskému soudu v Praze, ten ale do verdiktu kladenského soudu nezasáhl. Letos v březnu ho navíc potvrdil. "Prodal určité množství kamene za cenu, která neodpovídala běžné tržní ceně. Poškodil tedy organizaci, kterou zastupoval, tedy Lesní správu Lány," prohlásil soudce Krajského soudu v Praze Ladislav Koudelka.

[chooze:article;value:526152]

A nakonec nepomohl ani Nejvyšší soud. S případnou stížností u Ústavního soudu by Balák uspěl, pokud by dokázal, že byla porušena jeho lidská práva. "Pokud verdikt Ústavního soudu také není kladný, pak je tady ještě soud ve Štrasburku, ten je ale také o lidských právech," vysvětlil advokát Jan Černý.

Balák měl jít kvůli svému ředitelování v Lánech dokonce do vězení, soud ho tam poslal na tři roky za ovlivnění veřejné zakázky. Jenže mříže nezaklaply. Po výměně hradní garnitury Balák skončil ve funkci a dostal výpověď z nájmu ve služební vile, vystěhovat se ale odmítl. Dokonce podal žalobu na neplatnost výpovědi, soud se jí ale zatím nemohl zabývat kvůli Balákově zdravotnímu stavu.

Balák tvrdí, že trpí rakovinou. Soudce dosud neobdržel zprávu od ošetřujícího lékaře žalobce Baláka, kdy mu zdravotní stav bude umožňovat jeho účast u soudního jednání, a tudíž jeho termín zatím stanoven nebyl. V mezidobí učinil žalobce návrh na mimosoudní řešení sporu, což ale žalovaná Lesní správa Lány neakceptovala.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.