Špatná zpráva pro Ukrajinu. Putin promluvil o dalším vývoji války

V únoru to bude rok od doby, kdy na Ukrajinu vpadla ruská vojska. Zatímco většina světových lídrů si do nového roku přála světový mír, Vladimir Putin mluvil jinak. Na záběrech, které Kreml zveřejnil, je vidět, jak si Putin povídá s ruskými vojáky o dalším vývoji války. 

Z prezidentova projevu je patrné, že mírová jednání zřejmě v plánu nemá, uvedl deník The New York Times. "Nemůžeme se ničeho vzdát. Musíme jen bojovat, jen pokračovat," nabádal Putin ruské vojáky. "Je toho ještě hodně, co je potřeba udělat," dodal ruský vůdce.

[chooze:article;value:474913]

​Putin se tak už ani před samotnými občany Ruska nesnaží předstírat, že válka je zdlouhavá záležitost. Původně přitom tvrdil, že bude do tří dnů hotovo. "Je mnohem méně uvolněný, mnohem méně optimistický," popsala deníku ruská politoložka Taťjana Stanovaja prezidentovo chování. "Cítíte z něj určitou úzkost, touhu mobilizovat všechny možné síly k dosažení svých cílů," dodala.

Nový rok a nové neúspěchy

Rok 2023 se pro Putina a jeho armádu zatím vyvíjí špatně. Hned na začátku roku totiž musí hasit velký problém, a to úmrtí většího počtu vojáků. Ukrajina totiž zaútočila americkými raketomety HIMARS hned minutu po silvestrovské půlnoci na ruské vojáky, kteří zřejmě hromadně telefonovali svým blízkým k novému roku. Díky tomu je Ukrajinci odhalili a zabili. Podle Kyjeva bylo při útoku zabito 400 ruských vojáků a zraněno dalších 300. Moskva ale původně přiznala jen 63 mrtvých, nyní počet zvýšila na 89, což je velmi neobvyklé už kvůli tomu, že Kreml nepotvrzuje jakékoliv oběti na bojišti. Rusko zároveň obvinilo své vojáky, že si za smrt mohou sami. Mobily měli totiž zakázané.

Jak se bude válka nakonec vyvíjet, je ve hvězdách. Redakce TN.cz si proto nechala vyhotovit Putinův horoskop. Přečíst si ho můžete v tomto článku.

Putin si na konci roku volal s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Podívejte se, na čem se dohodli:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.