Špatný tlak v pneu znamená i vyšší spotřebu aneb proč zkontrolovat auto před dovolenou

„Stěrače stírají, ostřikovače stříkají...” Známá scénka z filmu Vrchní, prchni! může leckomu přijít úsměvná. Pravdou ale je, že nejen před každou delší cestou autem je důležité se pečlivě připravit. Ti, kteří tento krok podcení, pak mohou být zaskočeni problémy. Některým z nich se přitom dá snadno předejít. Stačí tomu věnovat jenom trochu svého času.

Začněte kontrolou základních funkcí auta. Kromě stavu motoru a brzd se podívejte i na světla, včetně směrovek a brzdových světel. Omrkněte i stav všech kapalin, jako je olej, brzdová a chladicí kapalina. Určitě prověřte i baterku. Třeba starší baterie můžou selhat právě ve chvíli, kdy to potřebujete nejmíň. A pro jistotu přibalte i startovací kabely, protože jeden nikdy neví.

Nezapomeňte si s sebou vzít taky dostatek kapaliny do ostřikovačů – při dlouhých cestách se vám může stát, že ji budete potřebovat častěji než obvykle. Kromě toho do auta dejte pitnou vodu a KPZ s jídlem, které se nezkazí ani za vysokých teplot. Kdybyste někde náhodou zůstali s nepojízdným autem, svačinka se bude určitě hodit.

Klimatizace: Pohodlí pro bezpečnější jízdu

V horkých letních měsících se bez funkční klimy v autě neobejdete. Klimatizace navíc není jenom k tomu, aby vás příjemně ofoukávala, ale přispívá hlavně k vaší bezpečnosti, protože při řízení nebudete z horka tolik unavení a budete se líp soustředit na jízdu. Pokud klimatizace nefunguje, může to znamenat, že je potřeba doplnit chladivo nebo provést její údržbu. Myslete také na kontrolu filtrů, které můžou být zanesené prachem a nečistotami.

Brzdy: Naprostý základ bezpečné jízdy

Brzdy jsou jedním z nejdůležitějších bezpečnostních prvků vašeho auta. Před dlouhou cestou prověřte stav brzdových destiček a kotoučů. Pokud slyšíte při brzdění jakékoli neobvyklé zvuky nebo cítíte vibrace, zajeďte ještě před dovolenou se svým vozem do servisu. Co se týče brzdové kapaliny, ta by se samozřejmě měla pravidelně měnit. Takže se raději ujistěte, že je v dobrém stavu a je jí dost.

Pneumatiky: Ať auto na vozovce dobře „sedí”

Pneumatiky jsou jediným kontaktem auta s vozovkou, a proto je jejich stav zásadní. Před cestou zkontrolujte správný tlak v pneumatikách. Jaké jsou jeho doporučené hodnoty, najdete v manuálu vozidla. Správně nahuštěné pneumatiky byste rozhodně neměli podcenit. Špatná hodnota tlaku totiž může vést k nadměrnému opotřebení pneumatik. Stejně tak ale zhoršuje jízdní vlastnosti, především přilnavost kol k vozovce (hrozí větší riziko aquaplaningu a prodlužuje se brzdová dráha) a celkovou kontrolu nad vozem. Jízda na podhuštěných pneumatikách vás navíc vyjde zbytečně draho. Spotřebu vašeho auta totiž může zvýšit až o 30 %.

V neposlední řadě zkontrolujte i hloubku dezénu – zákonem stanovené minimum je 1,6 mm, ale pro bezpečnou jízdu je lepší mít alespoň 3 mm. Nezapomeňte i na rezervní pneumatiku a ujistěte se, že je v dobrém stavu a správně nahuštěná. Určitě se hodí i sada na opravu pneu a jestli chcete mít stoprocentní jistotu, že vás píchlé kolo nedostane do problému, podívejte se, na co se vztahují asistenční služby u vašeho autopojištění.

Doklady a pojištění: Bez papírů ani ránu

Před odjezdem si připravte všechny důležité doklady – řidičský průkaz, osvědčení o registraci vozidla (technický průkaz), případně doklad o havarijním pojištění.

I když vám na cestách po českých silnicích a dálnicích stačí pouze digitální podoba zelené karty (dokladu o povinném ručení), v zahraničí nemusí při silniční kontrole digitální verzi akceptovat, a proto na jízdu za hranice ČR vždy vezměte papírovou zelenou kartu.

A hodit by se vám mohl i formulář záznamu o dopravní nehodě. Kdyby náhodou. Použít ho můžete nejen, kdyby došlo přímo k nehodě, ale i při drobném ťukanci třeba na parkovišti.

Havarijní pojištění: Proklepněte si jeho územní platnost

U havarijního pojištění se určitě podívejte na to, kde všude vám platí, abyste byli jištěni i v zemi, do které se chystáte. A samozřejmě si nezapomeňte zjistit, na co všechno máte v rámci pojištění nárok – rizika i limity krytí. Havarijní pojištění totiž oceníte nejen při dopravní nehodě, ale i v dalších situacích, které vás na cestě můžou potkat. Například pokud vám vzhled vašeho auta pocuchá kroupová smršť.

Některé pojišťovny mají v nabídce dokonce i rozšířené krytí pro zahraniční cesty, ve kterém jsou asistenční služby, právní pomoc, náhradní vozidlo i možnost náhradního ubytování, když ho budete potřebovat.

U jednotlivých variant pojištění si ale pojišťovny mohou stanovit určité limity. Například v případě autoasistence můžete mít v rámci základního balíčku garantovaný odtah auta do nejbližšího autoservisu, ale pouze do vzdálenosti 50 km. Pokud se vám auto porouchá například v méně zalidněné oblasti a nejbližší autoservis bude vzdálený nad tuto hranici, budete muset zbytek nákladů uhradit ze své kapsy.

Proto vždy dopředu prověřte, jaké konkrétní podmínky vaše pojištění obsahuje. A pokud se současným nastavením nejste spokojení a mohlo by pro vás představovat přílišné riziko, revidujte své smlouvy, případně si vyberte autopojištění jiné, které bude lépe odpovídat vašim potřebám, požadavkům i cílové destinaci. S výběrem vám navíc může pomoct některý z online srovnávačů, třeba ten na Ušetřeno.cz, kde si jednotlivé nabídky rychle a přehledně porovnáte na jednom místě.

Tipy a rady: Na co řidiči zapomínají nejčastěji

Jednou z často přehlížených věcí je kontrola lékárničky. Podívejte se, jestli je kompletní a že její obsah není prošlý, abyste neriskovali pokutu. A i když je v některých státech lékárnička pouze doporučená, věřte, že při dopravní nehodě byste ji v autě raději chtěli mít.

Celkově prověřte stav vaší povinné výbavy. Nejenom pro Česko, ale také pro všechny státy, kterými se chystáte projíždět. Často se v tomhle směru chybuje a zmatkuje třeba ohledně reflexních vest. Někde je musí mít jen řidič, jinde jsou povinné pro všechny cestující. Jisté však je, že reflexní vesty se vám v autě neztratí a budete-li je mít pro celou posádku, nic tím rozhodně nezkazíte, ba naopak. Nejde o velký finanční náklad a příliš místa také nezaberou. Hlavně si je dejte někam do kabiny, abyste je nemuseli lovit v kufru pod zavazadly.

I když jezdíte podle GPSky, mějte s sebou i klasickou tištěnou mapu pro případ, kdyby elektronika selhala. Ujistěte se taky, že má vaše navigačka aktuální mapy, a vy zase přehled o pravidlech silničního provozu v zemích, do kterých jedete.

A pozor! V některých státech nemůžete používat některé z navigačních aplikací, jako je například Waze. Zakázané jsou třeba v Německu, které je pro Čechy častou transitní zemí. Zákaz platí především z toho důvodu, že tyto aplikace upozorňují i na radary. Pokud policie při silniční kontrole zjistí, že jste měli některou ze zakázaných navigačních aplikací zapnutou, hrozí vám pokuta v přepočtu až 2500 Kč.

Dopředu se informujte také o rychlostních limitech, dopravním značení nebo toleranci alkoholu za volantem v zemích, jimiž budete cestovat.

Sečteno podtrženo, plánování dovolené by mělo být radostné a bez stresu. A aby se vaše cesta nestala noční můrou, věnujte dost času důkladné kontrole auta, dokladů i pojištění, které se o vás postará i v zahraničí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.