Spojené státy vyloučily mimozemský původ neznámých létajících objektů

Poprvé v historii dal americký systém protivzdušné obrany NORAD povel k sestřelení nepřátelského objektu nad Spojenými státy. O víkendu dokonce hned třikrát. Neidentifikované létající objekty se v pátek objevily nad severní Aljaškou, v sobotu nad Kanadou a v neděli nad Huronským jezerem.

Co ale přesně piloti sestřelili, NORAD neuvedl. Možnost, že by objekty byly mimozemského původu, ale Bílý dům odmítl. "Chtěla bych všechny ujistit, že nic nenaznačuje, že by nedávné sestřely měly něco společného s mimozemskou aktivitou," zdůraznila mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierrová.

Účel vzdušných plavidel, velkých jako osobní automobil, ale Američané stále neznají. Objekty se pohybovaly ve výšce okolo šesti tisíc metrů, ve které mohly ohrozit leteckou dopravu. Nebyly řízené, neměly posádku a ani nevysílaly signály.

[chooze:article;value:489531]

"Ačkoliv tu zatím nejsou žádné známky toho, že by to byla špionážní plavidla, nemůžeme to s jistotou vyloučit. Pravděpodobně v určitou chvíli své cesty přelétaly nad strategickými objekty Spojených států," dodal mluvčí americké Národní bezpečnostní rady John Kirby.

Po troskách sestřelených objektů zatím pátrají americké i kanadské úřady. Kvůli počasí se jim je ale nalézt zatím nepodařilo. "Úzce spolupracujme s americkými spojenci, abychom zajistili, že vše proběhne bezpečně a správně. Společně pracujeme na nalezení a analyzování objektů," nechal se slyšet kanadský premiér Justin Trudeau.

Naopak první detailní zprávy přicházejí ohledně čínského špionážního balónu, který Američané sestřelili už předminulý týden. Mezi troskami, které dopadly do Atlantského oceánu, našla americká armáda antény i senzory pro shromažďování zpravodajských informací.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.