Spor mezi prezidentem Pavlem a vládní koalicí: Jde o soudce i diplomata v Rusku

Když si Češi zvolili za nového prezidenta Petra Pavla, premiér Petr Fiala (ODS) neskrýval nadšení z toho, že na Hradě usedne kandidát, kterého vláda podporovala. Vztah prezidenta a zástupců vládní koalice ale teď dostává trhliny.

S některými kandidáty na ústavního soudce, které Petr Pavel navrhl, měli problém senátoři, a to i ti z vládní koalice. "To, co sledujeme, je určitý druh vzdoru ve stylu 'když se s námi o tom nebudete bavit, tak vám to nebude procházet'," vysvětlila publicistka Lenka Zlámalová.

[chooze:article;value:526264]

Podráždění bylo cítit také z prezidentova posledního vystoupení v Senátu, kdy se pustil do senátorů s otázkami, proč jeho kandidáty oproti minulosti tolik zkoumají a takzvaně grilují. "Co se změnilo, že je dnes grilování kandidátů tak detailní, že jde tak hluboko i do jejich osobního života? Je to jen nově pojatým detailním zájmem o jejich osobnost? Nebo je to nějaký vzkaz?" ptal se senátorů Pavel. "Předpokladem toho, abychom měli ty nejlepší ústavní soudce, je soutěž," hájil rozhodnutí Senátu předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

O tom, zda by mělo mít Česko svého velvyslance v Moskvě, má kabinet Petra Fialy jasno. "Mít velvyslance i v zemi, se kterou nemáme zrovna nejlepší vztahy nebo která je třeba v mnoha směrech problematická, má spoustu výhod," argumentoval premiér Fiala. Český prezident je ale opačného názoru a velvyslance v Rusku si podle svých slov v současné době nedokáže představit.

[chooze:article;value:522422]

Vládní novelu důchodového zákona, která zpřísňuje podmínky pro předčasné důchody a mění systém valorizací penzí, se rozhodl Petr Pavel na poslední chvíli nepodepsat. "To, že prezident po otálení nakonec vládní návrh podpořil, je dost nelogické vzhledem k jeho vyčkávání, protože mohl vládě ulehčit situaci," kritizoval Pavla politolog Lukáš Jelínek.

Naopak zákon podepsal o pár hodin později. Novela tak kvůli zdržení nemohla začít platit od 1. září, od kdy s ní vládní koalice počítala. Zda bude postupovat prezident obdobně i u konsolidačního balíčku, není jasné. Hlava státu se k vládnímu návrhu zatím vyjádřila jenom tak, že by podle ní mohl být tvrdší.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.