Spory kvůli pomoci Ukrajině. Státy jen slibují podporu, vadí europoslancům

Válka se mezi Evropským parlamentem a členskými státy rozhořela naplno minulý týden, kdy europoslanci drtivou většinou odsunuli schválení auditu jejich rozpočtu.

"Je mi špatně z toho, co se děje na Ukrajině. Je mi špatně, protože jsme všichni za posledních dvacet dní viděli útoky Ruska na města Ukrajiny, nemocnice, elektrárny, obytné bloky," prohlásil europoslanec Guy Verhofstadt.

Evropský parlament podmínil schválení tím, že členské státy dodají Ukrajině sedm systémů protivzdušné obrany patriot. Právě po těch nyní Kyjev volá nejvíce.

[chooze:article;value:551093]

"Rétorika nebe neochrání. Myšlenky neomezí výrobu teroristických raket a dronů," uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Europoslancům totiž vadí to, že Rada Evropské unie, tedy právě členské státy, plamenně deklarují, jak chtějí Ukrajině co nejvíce pomáhat. Ve chvíli, kdy ale potřebuje konkrétní zbraně, nikdo se nemá k tomu, aby je Kyjevu zaslal.

"My chceme, aby Rada skutečně dodávala podporu Ukrajině tak, jak o tom i rétoricky mluví," sdělil europoslanec Marcel Kolaja (Piráti).

[chooze:article;value:550982]

Nejde ale o ojedinělou situaci. Evropský parlament neschvaluje Radě audity poměrně často. "Je to o tom, že říkáme Radě, že se nám nelíbí její kroky. Že nesouhlasíme s tím, co dělá, že se nám nelíbí, jak své prostředky investuje nebo do čeho je investuje," řekla europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM).

Rada zatím krok europarlamentu nechává bez komentáře. Podle některých médií jde tak jen o politické divadlo, kterým si europoslanci chtějí nasbírat body před volbami, na dodání zbraní Ukrajině tak nebude mít žádný zásadní dopad.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.