Srážka s ptáky, nefunkční motor a kabina plná kouře. Let se změnil v horor

Na nedělní let z Havany na Floridu pravděpodobně nezapomenou cestující americké společnosti Southwest Airlines. Motor letadla typu Boeing 737 MAX vzplál poté, co se letadlo srazilo s hejnem ptáků, píše deník BBC. Na palubě okamžitě vypukla panika.

Svědci popsali několik explozí. "Byly cítit tři exploze a letadlu z jedné z turbín začal unikat černý kouř," popsal deníku 14medio obyvatel Havany, který letadlo pozoroval. "Vypadalo to, že na nás spadne," dodal.

[chooze:article;value:491403]

​Letadlo se ale vrátilo na kubánské letiště Josého Martího, kde dostalo povolení k nouzovému přistání. Na místo se podle deníku TopHoy okamžitě sjeli hasiči a záchranáři. Všech 147 cestujících a 6členná posádka jsou v pořádku.

"Srážka s ptáky se stává velice často. Například na americkém kontinentě 16 tisíckrát za rok. Ne každá z těchto srážek ovlivňuje letadla. Letecké motory jsou koncipovány tak, aby velkou většinu srážek s ptáky přečkaly," řekl televizi Nova odborník na leteckou dopravu Petr Kováč. 

Jde přitom o stejný typ letadla, který v letech 2018 a 2019 dvakrát havaroval. První neštěstí se stalo 29. října 2018 v Indonésii a druhé 10. března 2019 v Etiopii. Při těchto nehodách zemřelo 346 lidí.

Výpadek motoru způsobil drama na palubě. Letadlo muselo nouzově přistát:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.