Starostové zuří kvůli plánované digitalizaci. Bartoš tvrdí, že se vše stihne

Původně obce počítaly s tím, že touto dobou už budou mít systém pro on-line žádosti k dispozici. Zatím ale nevědí ani to, jak bude vypadat. "Už by měli mít úředníci na stole počítače, na tom by měl běžet připravený software, už by se pilotně měly aspoň na některých úřadech vyřizovat spisy," uvedla výkonná ředitelka Svazu měst a obcí Radka Vladyková.

"Musíme proškolit zaměstnance, musí se naučit s digitalizovanými programy a podobně," doplnil starosta Postoloprt Zdeněk Piškora (Občané pro město a venkov – Nezávislí).

[chooze:article;value:540141]

"Vybavení počítačem a příslušnými technologiemi má být dodáno až koncem dubna. Nelze se v této chvíli připravovat jakýmkoliv způsobem," rozčílil se hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (3pk).

"Ten systém doposud zřejmě není ani hotový. Pracuje se na něm. Ministerstvo neustále říká, že máme být všichni v klidu," dodal tajemník městského úřadu města Polná Petr Klíma.

Jenže v klidu zřejmě už není ani hnutí STAN, které si dokonce pozvalo ministra Bartoše na kobereček. "Tady jsou zcela legitimní dotazy z regionů, zda ta digitalizace bude připravena v těch termínech, ve kterých má být," uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

"Já jsem byl na klubu STAN informovat o tom, jak postupuje školení. Ty termíny jsou napjaté, což jsem věděl, už když jsem na ten úřad přicházel," přiznal Bartoš.

[chooze:article;value:536843]

Skluz ministerstvo nabralo i proto, že antimonopolní úřad už dvakrát zrušil výběrové řízení na dodávku softwaru. Kvůli tomu, že jde o klíčovou zakázku, ale dal resortu možnost ve vývoji i přesto pokračovat. "Pokračujeme ve vývoji systémů pro digitalizaci stavebního řízení podle harmonogramu. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve svém rozhodnutí dal dostatečný časový prostor na dodání informačních systémů včas," informovala mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Veronika Hešíková.

Jenže ministerstvo o tom, jak budou fungovat, zatím není schopné obcím říct téměř nic. Třeba to, jak se bude po startu on-line systému pracovat s papírovými žádostmi. Ty na úřadě budou z doby před digitalizací, navíc papírově či datovou schránkou bude možné žádosti podávat i po začátku digitalizace v rámci přechodného období.

Obce se tak obávají, že pokud se v červenci systém opravdu spustí, nebudou ho zvládat. Přitom pokud úřad o žádosti nerozhodne do 30 dnů, bude automaticky schválena. V krajních případech tak může podle Svazu měst a obcí dojít i k tomu, že se začne stavět bez vědomí úřadu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.