Stát chce přidat na platech až 360 tisícům lidí. Přilepšit si mají o desetinu

O sedm až deset procent chce ministerstvo práce a sociálních věcí navýšit platy státním zaměstnancům v takzvané první skupině. Týkat se to má zhruba 360 tisíc lidí. "Máme tady reálný, skutečný a poměrně výrazný pokles příjmů těchto lidí především v oblasti stupnice 1, což jsou především úředníci, kteří pracují na obcích a krajích, a lidé, kteří pracují v kultuře," uvedl ministr práce a sociálních věcí Marián Jurečka (KDU-ČSL).

U zbývajících skupin se podle ministra Jurečky musí dohodnout růst platů individuálně. Jenže peníze jsou potřeba i v dalších skupinách. A to například u zaměstnanců v sociálních službách nebo u pedagogických pracovníků.

Své o tom ví i Josef, který učí na základní umělecké škole. "Vzhledem k tomu, že se nějakým způsobem snažíme vychovávat tu budoucí generaci, která se bude začleňovat do společnosti, a vzhledem k tomu, že jsou na nás kladeny nároky, co se týče vysokoškolského vzdělání, tak si myslím, že těch 10 až 15 procent by bylo adekvátní," myslí si Josef.

[chooze:article;value:561545]

​"Většina škol má problém sehnat učitele, protože ty platové podmínky jsou naprosto nedůstojné," přisvědčil ředitel Základní školy pod Žvahovem v Praze Jan Horkel.

"Samozřejmě bych podpořila i zvýšení platů pro tzv. pracovníky v sociálních službách, což jsou jednoduše řečeno ti naši pečovatelé, kde je zase potřeba významně ocenit tu náročnost jejich profese," poznamenala ředitelka domova pro seniory Jaroslava Vítová.

"Mělo by se to právě navýšit i o to, co ukrojila inflace za poslední 3 roky. Je potřeba si k tomu připočíst i dopady konsolidačního balíčku, který dopadl na všechny zaměstnance," uvedla místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku Lucie Šafránková (SPD).

O navýšení platů se bude mluvit na úterním jednání tripartity. Finální dohoda ve vládní koalici se pak bude hledat na základě výsledků státního rozpočtu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.