Stát lidem rozdá další desetitisíce na úsporná opatření, oznámil ministr Hladík

"Přidali jsme k Nové zelené úsporám light možnost pořízení si fototermického nebo solárního systému pro ohřev teplé vody. Přidáváme 90 tisíc korun na instalaci fotovoltaických panelů nebo fototermických panelů s možností ohřevu teplé vody. Minimální plocha fototermiky je 1,8 metru čtverečních a minimální výkon fotovoltaiky je 1,5 kilowatt-peak se zásobníkem minimálně 45 litrů," řekl Hladík na brífinku.

Tyto systémy na trhu stojí podle ministra 90 až 110 tisíc korun. "Jedná se tedy o dotace takřka stoprocentní," upozornil. 

Pro lidi, na které dotace míří, je podle Hladíka největší spotřeba právě u ohřevu vody. Jde například o seniory, invalidy nebo rodiny, které pobírají příspěvek na bydlení. "Chceme, aby postupně tito lidé šetřili," vysvětlil.

[chooze:article;value:498224]

Dotace se budou uznávat lidem, kteří si systémy pořídili od 12. září minulého roku. Žádat si o peníze lidé mohou od 2. května. Právo na příspěvek mají i ti, kteří už Novou zelenou úsporám light použili.

"Navyšujeme k dnešnímu dni razantním způsobem alokaci z tří na šest miliard korun," sdělil ministr životního prostředí. Lidé si podle něj nejčastěji žádají o dotace na okna a dveře i zateplení fasád. 

"Jsme připraveni podporovat tyto investice, které opravdu mají významnou logiku v tom, že u těchto zranitelných skupin domácností se snažíme hledat systémové dlouhodobé řešení a to podporovat," poznamenal ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Dotace by podle něj mohly snížit závislost lidí na dávkách. Zdůraznil také, že poradentství je zdarma.

[chooze:article;value:495823]

"K dnešnímu dni si požádalo v dotačním titulu Nová zelená úsporám light celkem 23 912 žadatelů o 2,6 miliardy korun a bylo vyplaceno 1,9 miliardy asi 17 500 žadatelům," oznámil Hladík. Průměrně žádají lidé o 110 tisíc korun. 

"V průběhu května budeme distribuovat kartičky, kterými se poradci budou prokazovat u té domácnosti. Na té kartičce je telefonní číslo, kterým si může domácnost kdykoli ověřit identifikaci toho poradce," avizoval ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman. To má podle něj zabránit podvodům.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.