Stát odškodní Iva Rittiga. Za trestní stíhání dostane skoro milion

Ivo Rittig měl o obviněních vznesených na jeho adresu jasno od začátku kauzy. Tvrdil, že je nevinný. Přesto trvalo roky, než mu soudy daly za pravdu. A teď získal i peníze. "Část toho, co po nás pan Rittig požaduje, jsme proplatili. Je to jednak za nemajetkovou újmu a také náklady na obhajobu," uvedl mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

Ivo Rittig rozhodně nemá hluboko do kapsy a rád to dává najevo. Že bude chtít od státu peníze, ale avizoval hned po pravomocném osvobození. "Začneme se zabývat tím, co toto trestní stíhání způsobilo v osobním i obchodním životě," řekl Rittigův advokát Vlastimil Rampula.

[chooze:article;value:443211]

Obžalovaní měli podle státního zástupce zařídit, aby zakázku na tisk jízdenek pro dopravní podnik nezákonně získala firma Neograph. Ta pak z každé vytištěné jízdenky posílala 17 haléřů do firmy se sídlem v Karibiku. Peníze měly podle žalobce končit u Rittiga.

Obžaloba zmiňovala ztrátu nejméně 40 milionů, podle soudu šlo ale o peníze Neographu. Ty si měl ukrojit ze svého zisku a poslat do Karibiku jako provizi za zprostředkování obchodu. Nic nezákonného.

Za stejnou kauzu už získal odškodnění 900 tisíc rovněž osvobozený exšéf dopravního podniku Martin Dvořák. Požaduje ale víc. V loňskému roce vyplatil stát na odškodném téměř 150 milionů korun. To je nejvíce za posledních 15 let.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.