Stát změnil pravidla darování krve. Hlídat se bude sexuální život všech dárců

Se začátkem července začala platit nová vyhláška ministerstva zdravotnictví, díky níž můžou krev darovat i homosexuální muži. Ti přitom byli doposud ze systému vyřazováni.

"Každý zdravý Čech, který chce pomoci zachránit životy a dát krev, by měl mít tu možnost. Naše metodika zohledňuje požadavek na individuální posouzení rizik vázaných na sexuální aktivity u každého zájemce o darování, a to aniž by bylo kritériem pohlaví nebo sexuální orientace dárce," sdělil ke změně ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Nově bude možnost darovat zapovězena všem lidem, kteří měli chráněný nebo nechráněný anální pohlavní styk s novým sexuálním partnerem v posledních čtyřech měsících. Změnu ministerstvo připravilo ve spolupráci se Společností pro transfuzní lékařství České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.

[chooze:article;value:560307]

Sexuální aktivity nejsou ale jedinou překážkou v darování krve. Dalšími jsou prodělané či chronické nemoci, užívání antibiotik, vycestování do rizikových zemí, tetování nebo přisátí klíštěte. Zájemci o darování jsou na ně tázáni, ještě než jsou k proceduře přijati. Odebraná krev je navíc pro jistotu ještě testována, aby byla skutečně bezpečná.

Změnu ministerstvo avizovalo už letos na jaře. Jedním z důvodů úpravy vyhlášky bylo například i to, že Česko bylo jednou z posledních zemí, která homosexuálům bezplatné dárcovství stále zakazovala. Některých krevních skupin je přitom v nemocničních lednicích nedostatek

Darování krve zachraňuje životy. Dárci mají spoustu výhod (6/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.