Státní svátky stojí ekonomiku miliardy. Ekonomové navrhují některé zrušit

Zrušením dvou svátků, a tedy dnů pracovního volna, by státní kasa mohla podle některých odborníků vydělat třeba na valorizaci důchodů. "Zrušení jednoho státního svátku může mít dopad na výkon české ekonomiky a její snížení někde mezi 0,25 až 0,4 procenta hrubého domácího produktu, což v tom finančním vyjádření odpovídá zhruba 18 až 28 miliardám korun," vysvětlil ekonom Petr Studnička.

V Česku se aktuálně nepracuje 13 dnů v roce. A ten, kdo pracuje, si navíc přilepší o příplatek. Ekonomicky by bylo lepší, kdyby svátků bylo méně. V době rekordních schodků ve státním rozpočtu jde totiž o možné další úspory. "Zaměstnanec má předně nárok na náhradní volno, případně může obdržet příplatek ve výši sta procent," dodal advokát Michal Dittrich.

Ministr financí si kvůli tomu nechal zpracovat studii, kolik by zrušení jednoho svátku přineslo. "Na ministerstvu financí vznikl pouze orientační výpočet potenciálního dopadu takového kroku v návaznosti na veřejnou debatu, kterou zvedli ekonomové v kontextu úsporných opatření. Přínos pro ekonomiku ve formě přírůstku HDP by po zrušení jednoho dne státního svátku nečinil více než desetinu procenta HDP," řekla mluvčí ministerstva financí Gabriela Krušinová.

[chooze:article;value:502788]

​Zatím se rušení žádných svátků nechystá. Opozice ale přišla s jiným řešením. "Já bych měla jiný návrh. Já bych navrhla, ať se obnoví EET, ať se ten den nazve Dnem boje s šedou ekonomikou a bude tady v rozpočtu hned dalších dvacet miliard," řekla bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Některé svátky přitom vznikly nedávno. Třeba na Velký pátek se do práce nechodí až od roku 2016, na svatého Václava, tedy 28. září, kdy se slaví Den české státnosti, se nechodí do práce od roku 2000. "Existovaly i návrhy na zavedení nových státních svátků, které se státními svátky nakonec nestaly, jako jsou Tři králové nebo Všech svatých," doplnil Studnička.

Právě třeba na svátek Všech Svatých se ale v řadě evropských zemí do práce nemusí. V celkovém počtu ale mají Češi víc volných dnů než většina Evropanů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.