Státní zdravotní ústav varuje před samokrmícím polštářem. Dítě může zadusit

Státní zdravotní ústav varuje před takzvanými samokrmícími polštářky pro děti. Ty by sice neměly být k prodeji na českém trhu, existuje ale několik mezinárodních internetových obchodů, kde jsou volně k dostání. Odborníci jsou zásadně proti. Děti se totiž kvůli polštářku mohou velmi snadno udusit.

"Výrobek připomíná známý cestovní polštář objímající krk a hlavu dítěte, ale je v části ležící na hrudníku dítěte doplněný místem pro upevnění kojenecké lahve," popisuje Jitka Sosnovcová z Národní referenční laboratoře.

[chooze:article;value:500721]

​V tom je ale právě problém. Kvůli tvaru polštáře dítě ztrácí přirozenou možnost lahev se stravou odstrčit či pustit z rukou ve chvíli, kdy už nechce pít. "Je vysoce pravděpodobné, že nemusí být ani v tu chvíli dostatečně kontrolováno rodičem či pečující osobou, protože výrobek je určen k tomu, aby uvolnil ruce dospělému, aby dítě sálo tekutou stravu samo," vysvětluje Sosnovcová.

Podle odborníků tak stačí chvilka bez dozoru a k tragédii pak dojde velmi snadno. Polštář se totiž umisťuje kolem krku dítěte, lahev se upevní gumičkou a dítě pak rodič položí na záda, aby se samo nakrmilo. "V případě, že dítě u krmení usne, může se dusit i zcela tiše, rodiče neupozorní ani pláč či hlasitý kašel," varuje Sosnovcová.

​​​Polštářky už zakázala irská Komise pro hospodářskou soutěž a ochranu spotřebitelů. "Jsou nebezpečné a přímo odporují zásadám bezpečného krmení z lahve," vysvětlila rozhodnutí o zákazu ředitelka komise Clara Thorntonová.

Přibývá dětí s depresemi, varují psychiatři. Na vině je několik faktorů:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.