Stávkovat nebudeme, vzkazují odboráři svým předákům. Protestovat chtějí jinak

Do rozsáhlé stávky, která se má konat v pondělí 27. listopadu, se mají zapojit zaměstnanci ze všech různých oborů. Tou největší skupinou, která bude protestovat, jsou zaměstnanci ve školství. Více než polovina škol bude v pondělí buď zavřená, nebo bude mít omezený provoz.

Podobně by to mělo vypadat i v dalších odvětvích. Předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo ve středu prohlásil, že se do stávky zapojí stovky firem, které na hodinu přeruší provoz. Celkem se tak má stávka dotknout až milionu zaměstnanců.

[chooze:article;value:530268]

​Stávku berou vážně i odboráři z Třineckých železáren, kteří už prohlásili, že omezí v den stávky výrobu. "Pokud vláda chce, aby Třinecké železárny byly nekonkurenceschopné vůči Evropě, jde jí to náramně dobře," prohlásil předseda ZO OS KOVO Třineckých železáren Marcel Pielesz.

Jinde ale takový zápal není. Například v železárnách v Hrádku, které náleží do skupiny Z-Group, se stávka konat vůbec nebude. "My nemůžeme zastavit výrobu, protože znovu nastartovat stroje by bylo příliš energeticky náročné. Mám tady ale 57 lidí a všichni se stávkou souhlasíme a symbolicky se jí zúčastníme," řekl výrobní ředitel Z-Group Martin Korbáš.

Podobně tomu bude i na jiných místech, například v továrnách firmy Panasonic v Plzni a v Pardubicích nebo v továrně brněnské ABB, kde budou dělníci pouze vyjadřovat solidaritu se stávkou formou odznáčků. "Určitě dojde k pasivní a tiché formě protestu, kterou nechceme poškodit zájmy našeho zaměstnavatele," řekl předseda ZO OS KOVO ABB Brno.

O stávku není zájem ani v pardubické Tesle. "My máme velký podíl zaměstnanců v zahraničí, kde ten zájem není tak velký. Navíc nechceme poškozovat našeho zaměstnavatele, protože ten protest je vedený proti vládě, a ne proti firmě," vysvětlil předseda ZO OS KOVO Tesla Pardubice Tomáš Formánek.

[chooze:article;value:530215]

​Naopak stávkovat budou dělníci v jihlavské továrně firmy Bosch, ani tam se ale výroba zcela nezastaví. "Omezíme výrobu, ale protestovat budeme zejména v Praze. Máme to naplánované tak, že se sníží produkce tak, jako kdyby byla továrna hodinu zavřená. Výrobu ale nepřerušíme," sdělil zástupce ZO OS KOVO Odbory Bosch Ladislav Melichar.

Jinde zase o stávce nepadlo ani slovo. Odbory Kovodolů Bílina jasně odmítly, že by se na jejich pracovišti měla konat jakákoliv forma protestů.

Svou podporu vyjádřily Českomoravské konfederaci odborových svazů (ČMKOS) také členové Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR (OSZSP). Ti pod sebou sdružují nemocnice a zdravotnická zařízení.

Sami odboráři ale masové protesty nečekají. "Bude to převážně symbolické, aby nebyl kvůli stávce nikdo ohrožen. Zaměstnanci nemocnic vyjádří svou podporu stávce, jinak je ale vše velmi individuální," sdělila předsedkyně OSZSP Dagmar Žitníková.

[chooze:article;value:530213]

​To je případ Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, kde bude stávka probíhat pouze symbolicky. V nemocnici v Táboře také nebudou provoz nijak omezovat. Na druhou stranu jihlavskou nemocnici čekají potíže. "U nás se zapojila zhruba polovina z našich 300 pracovníků, včetně lékařů. Omezí se operativa i ambulance, o čemž budeme zpravovat naše pacienty," řekla mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová.

Dopravní odbory se také přihlásily ke stávce, s velkým zpožděním vlaků a autobusů ale lidé počítat nemusí. Pracovníci dopravních podniků krajských měst se do stávky zapojovat nebudou.

Pasivní podporu vyjádřila také firma Arriva. "Naši zaměstnanci do stávky aktivně nevstoupí, ale budou ji podporovat jinak, například nošením význačných vest," uvedl mluvčí Arrivy Jiří Holub.

Někteří zaměstnanci budou stávkovat jen symbolicky. Nasadí si vesty a placky:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.