Stávkující vs. nestávkující škola. Názory ředitelů se diametrálně liší

"Zůstaneme doma, nikam protestovat nepůjdeme, zatím je to jen výstražná stávka. Akorát zajistíme, kdyby někdo přišel z žáků nedopatřením přišel do školy, tak abychom se o něj mohli postarat a spojili se s rodiči," uvádí Libuše Amálie Holá, ředitelka kladenské základky v Amálské ulici a domnívá se, že problémy ve školství jsou tak velké, že důvody ke stávce jsou oprávněné.

Oponuje jí ředitel pražského gymnázia v Přípotoční ulici v Praze 10 Roman Vlček. Ten se domnívá, že školy se mnohdy připojují ke stávce, i když učitelé argumentují věcmi, o kterých ministerstvo školství ještě ani nerozhodlo.

[chooze:article;value:530683]

​"Vláda neřekla poslední slovo, jak změny ve školství budou vypadat. Zatím se diskutuje jen o návrzích, které nejsou definitivní," uvádí Vlček. Nízké platy uklízeček jej ani netrápí. "Od roku 1992 máme úklidovou firmu, takže se nás tento problém vůbec netýká," uvádí ředitel.

Ani ředitelka Holá stávku, navzdory svému souhlasu s ní, neiniciovala. Dokonce tato věc ani v kompetenci šéfů škol není. "Stejně jako na jiných stávkujících školách u nás vznikl stávkový výbor, který naši účast v protestu odhlasoval," upozorňuje Holá.

Hlavní motivací kladenských pedagogů bylo, stejně jako u dalších 70 procent českých škol, které se ke stávce připojily, upozornit na nízké platy nepedagogických pracovníků ve školství.

[chooze:article;value:528716]

​Obává se rovněž záměru, podle kterého by měla být zrušeny ve školství neobsazené pozice. "Peníze, které na ně dostáváme, používáme jako osobní odměnu pro zaměstnance školní jídelny. Pokud bychom o tuto možnost přišli, tak by jejich příjmy byly jen velmi málo nad životním minimem," upozorňuje ředitelka kladenské školy.  

A velké znepokojení u ní také vyvolává zvažované převedení povinnosti vyplácet mzdu nepedagogickým pracovníkům školství na zřizovatele škol, tedy obce, města a kraje. To podle ní povede jen ke znepřehlednění financování celého školství.  

Nešťastné limity odučených hodin

Část obav mezi pedagogy a řediteli škol se točí okolo redukce PH maxů. To jsou limity počtu odučených hodin, za něž školy dostanou peníze. A ministerstvo školství je zvažuje snížit. Podle Holé z kladenské základky by snížení PH maxů mohlo ohrozit hlavně menší školy.

Zatím ani není známo, na kolik procent ze současného stavu by se PH maxy mohly opravdu snížit. "I naši školu by ohrozilo, pokud by se PH maxy snížily na 85 procent, 95 procent by problém nebyl," upozorňuje Vlček z pražského Gymnázia Přípotoční.

[chooze:article;value:455542]

​Jedním dechem však opakuje, že mluvit o jakýchkoli změnách je těžké, když není známá jejich definitivní podoba. "Nemá cenu o tomto hovořit, všechno je to jen v rovině nějakých mediálních přestřelek," upozorňuje šéf pražského gymnázia.

Přestože již zmínil, že jeho škola ani žádné vlastní uklízečky nemá, ve školní kuchyni v Přípotoční zaměstnávají pět lidí. "Obsadit tato místa s tabulkovým platem 23 900 korun je samozřejmě složité. Musím k tomu však dodat, že pražský magistrát jakožto náš zřizovatel se o nás velmi dobře stará. Peníze od něj slouží i na odměny," dodává ředitel střední školy v hlavním městě.

Žádné známky, individuální přístup. Waldorfské školy jsou v Česku 30 let (22/11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.