Stovky Čechů se vrátily z Řecka. Plošné varování nevydáme, řekl Lipavský

Rozsáhlé požáry na řeckých ostrovech stále pokračují. "V tuto chvíli je na Rhodu podle našich informací 4500 českých turistů. Z toho během pondělí proběhlo několik repatriačních letů," řekl v Televizních novinách ministr zahraničí Jan Lipavský s tím, že pro všechny je zařízeno nějaké místo v letadle zpět do republiky. Na Korfu je aktuálně kolem 2600 Čechů.

Během tří repatriačních letů se podařilo do Česka vrátit zhruba 800 lidem. Ministerstvo navíc plánuje také čtvrtý let. "Lidé mají zájem odjíždět. Neevidujeme ale nikoho, kdo by se chtěl urgentně vrátit," doplnil Lipavský.

[chooze:article;value:514625]

Ministerstvo zahraničí se však nechystá vydat plošné doporučení, aby lidé necestovali do Řecka. "Můžeme poskytnout informace, v jakém stavu jsou daná místa v Řecku. Pokud má někdo zájezd do postižené oblasti, tak je to potřeba řešit s cestovní kanceláří. Nelze obecně prohlásit, že se nemá jet do Řecka," vysvětlil Lipavský.

Resort na svém webu informuje, ve kterých oblastech je situace nejhorší. "Je na každém, jakým způsobem si naplánuje dovolenou. Poskytujeme cestovní radu a varování, kde je a není bezpečno. Lidé se musí obrátit na cestovní kanceláře a agentury a pokusit se zájezdy změnit, pokud mají obavy," uzavřel ministr.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.