Stovky dětských skupin mohou skončit. Může za to požární vyhláška

Dětské skupiny s kapacitou nad 12 dětí musí nově zajistit dvě samostatné únikové cesty pro případ požáru. To ale pro řadu z nich znamená rozsáhlé stavební úpravy, například vybudování požárního schodiště.

"Může to být problematické v tom, že v některých dětských skupinách se to vůbec nepodaří naplnit. Je to třeba z toho důvodu, že se dětská skupina nachází v památkově chráněném objektu nebo to nepovolil majitel prostor," upozornila Daniela Celerýnová z Asociace provozovatelů dětských skupin.

[chooze:article;value:561553]

Týká se to i dětské skupiny v pražských Hlubočepích, kde z herny vede pouze jeden únikový východ. "Druhý únikový východ vybudovat prostě neumíme, nemůžeme, technicky to není možné," uvedla ředitelka Centra služeb rodinám s dětmi Kulíšek Martina Röhlichová.

Nezbývá tak než snížit kapacitu na 12 dětí, to ale pro skupinu znamená finanční problémy. "My jsme si naprojektovali dětskou skupinu na 16 dětí, abychom byli schopní platit vysoké náklady na nájem," vysvětlila Röhlichová.

"Samozřejmě hrozí, že se sníží celková kapacita dětských skupin v České republice. Někteří budou muset buď zavřít, nebo přesunout své provozy do jiných vhodnějších prostor," varovala Celerýnová.

[chooze:article;value:561007]

Podle hasičů jsou ale stanovené podmínky nezbytné k zajištění bezpečnosti dětí. "Potřebujeme mít jistotu, že dětská skupina, řekněme někde v administrativní budově, v nějakém vyšším patře, bude mít prostor, který bude tvořit samostatný požární úsek, děti budou moci unikat před požárem chráněnou únikovou cestou a my jako hasiči tam budeme mít dostatek prostoru pro náš zásah," sdělil mluvčí hasičů Martin Kavka.

Podle ministerstva práce a sociálních věcí můžou provozovatelům s náklady pomoct dotace z Národního plánu obnovy. "Je k dispozici dotační výzva s celkovou alokací až 200 milionů korun. Žádosti o ni je možné podávat až do konce září," vzkázal mluvčí resortu.

Provozovatelům na všechny úpravy zbývá už jen pět měsíců. Jednají proto s ministerstvem o tom, aby vyhláška začala platit o rok později, tedy od ledna 2026.

Problémy s místy ve školkách trvají

V Česku stále trvá problém s nedostatkem mateřských škol. V současnosti chybí podle ministerstva práce a sociálních věcí přes 40 tisíc míst. Rodiče tak často musí zaplatit tisíce za soukromou školku.

Zákon garantuje místo ve školce každému dítěti, které do konce srpna oslaví třetí narozeniny. V praxi to ale často nefunguje. Nejčastěji je problém ve větších městech.

"My jsme měli celkem přihlášených 140 dětí a dostalo se 50, takže 90 dětí bylo nepřijatých," řekla ředitelka MŠ Čtyřlístek Dana Moravcová. Rodiče pak shání soukromou školku nebo dětskou skupinu. Tam se ale cena může vyšplhat až na 15 tisíc měsíčně. 

[chooze:article;value:553640]

Dostatek volných kapacit by měla zajistit města a obce. Pokud se dítě nedostane do žádné školky ani dětské skupiny, měly by obce rodičům vyplácet měsíční příspěvek. Navrhuje to novela zákona, kterou mají v srpnu projednat poslanci.

"Pokud něco stát nařizuje městům a obcím, měl by k tomu dát adekvátní finanční prostředky, což zatím v návrhu zákona není," argumentuje však výkonná ředitelka Svazu obcí a měst Radka Vladyková.

Školky přednostně přijímají děti s trvalým bydlištěm ve spádové oblasti a také předškoláky. Ze zákona totiž musí dítě povinně nastoupit do školky nejpozději v pěti letech. Rodiče prý kvůli nejistotě často hlásí dítě hned do několika školek najednou.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.