Stovky lidí dostaly řidičáky neoprávněně. Policie už údajné pachatele dopadla

Přes 700 lidí dostalo od městského úřadu ve Varnsdorfu řidičský průkaz, aniž by řádně splnili požadované zkoušky. Policie o tom informovala na středeční tiskové konferenci. Průkazy přitom takto získali lidé z celé České republiky. Komisaři měli zkoušeným testy v průběhu zkoušek kontrolovat a napovídat jim správné odpovědi. V některých případech se pak zájemci o řidičák na zkoušku vůbec nedostavili.

"Tento případ je skutečně mimořádný," okomentoval případ ředitel děčínské policie Tomáš Kolbaba. "Něco takového tady ještě nebylo a možná ani dlouho nebude," dodal dozorující státní zástupce Lukáš Otipka.

Kauza může mít kvůli svému rozsahu dopad na širokou veřejnost, tvrdí policisté i státní zástupce. Na silnici se totiž kvůli tomu dostali lidé, kteří nemají s řízením žádné zkušenosti.

[chooze:article;value:503754]

Za celou akcí stálo podle vyšetřovatelů několik provozovatelů autoškol ve spolupráci se zkušebními komisaři, kteří měli za svou nápomocnost dostávat úplatky. "Bylo nutné vyslechnout asi 750 svědků po celé České republice. Nasazeny byly také odposlechy," popsal složité vyšetřování Otipka.

Celkem státní zástupce obžaloval v této kauze šest lidí, z toho dva komisaře. Další obžalovaní jsou zástupci autoškol a tlumočník z arabštiny. Obžalováni jsou ze zneužití pravomoci úřední osoby, úplatkářství a padělání a pozměnění veřejné listiny.

Vyšetřovatelé na případu pracovali už od roku 2019. S policisty na jeho rozplétání spolupracovalo také ministerstvo dopravy, které policisty na podezřelé udělování řidičáků ve Varnsdorfu upozornilo. "Případy, ve kterých jde o korupční jednání, se velmi složitě objasňují," vysvětloval délku vyšetřování vedoucí odboru hospodářské kriminality Roman Rážek.

[chooze:article;value:503502]

"Ministerstvu bylo podezřelé, jak probíhají zkoušky na městském úřadu ve Varnsdorfu. Bylo tam totiž velmi mnoho žadatelů z jiných krajů, než je Ústecký kraj, případně blízký Liberecký kraj," osvětlil pak pozadí vyšetřování jeden z kriminalistů, kteří na případu pracovali, Martin Čepan.

"Další, co nasvědčovalo tomu, že zkoušky ve Varnsdorfu nemusí být zcela řádně skládány, bylo třeba to, že člověk, který měl bydliště v Ostravě, kde několikrát neudělal zkoušky na řidičský průkaz a nedosahoval tam ani poloviny z možných 50 bodů, složil ve Varnsdorfu zkoušky hned napoprvé," dodal Čepan.

[chooze:article;value:503034]

Při domovních prohlídkách u čtyřech obviněných našli policisté přes milion korun. "Vzhledem k tomu, že tyto osoby jsou v exekucích, domníváme se, že tyto peníze pocházely z trestné činnosti," doplnil pak další z vyšetřovatelů Pavel Bílek.

Na omezení dopadu kauzy prý policisté pracují. "Byly poslány podněty na příslušné orgány k tomu, aby bylo zahájeno řízení k odebrání těchto řidičských průkazů," sdělil Čepan dále s tím, že s kolegy stále výpovědi svědků vyhodnocují. "Většina z nich tvrdí, že k žádnému nelegálnímu skládaní zkoušek nedocházelo," dodal. Můžou tak čelit trestnímu stíhání kvůli křivé odpovědi.

Řidičů za volantem pod vlivem rapidně přibývá. Novela má zpřísnit tresty:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.