Strach z medvědů na Slovensku roste. Zahlédli je na několika místech

Obce v okolí Košic i Žiliny varují před řáděním medvědů, informoval web Topky.sk. "Fotopast zachytila medvěda v Dobré na lesní cestě směrem na Trepec u židovského hřbitova. Buďte opatrní při procházkách lesem," varoval facebookový účet Domaša City Dobrá.

Nejde ale o jedinou obec v okolí Košic, ve které viděli medvědy. Městské lesy Košice upozornily, že medvěda někdo zahlédl v lokalitě Sokoľ-Uhrinč kousek od Košic. "Dbejte při svých aktivitách v přírodě na zvýšenou opatrnost, dejte o sobě přiměřeně vědět, upřednostňujte skupinové vycházky s přirozeným zvukovým doprovodem," vyzvaly.

Šelmu zahlédli i na dvou místech v obci Višnová u Žiliny. Ta lidem také doporučila, aby byli v lese opatrní. 

Problémy s medvědy už řeší i slovenská vláda. Ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok má zabezpečit svolání krizových štábů na jednotlivých okresních úřadech, uvedl deník Nový Čas.  

[chooze:article;value:547229]

"Umožní nám to i v rámci policejního sboru i zásahových týmů lépe reagovat na zvýšený výskyt medvěda," vysvětlil ministr vnitra. "Nemůžeme tu mít medvědy, kteří nám chodí po městech a ohrožují nám lidi," dodal ministr školství Tomáš Drucker.

Na Slovensku opět řádil medvěd. Pobíhal po městě, dva lidé jsou zranění (3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.