Strašákem je u Čechů nesoběstačnost ve stáří. Obavy z výpadku příjmů klesly

Přes 70 % Čechů se obává nesoběstačnosti ve stáří, ukázal aktuální průzkum České asociace pojišťoven. "Stále častěji vídáme v našem okolí a rodinách to, jak obtížné je nesoběstačným lidem ze starší generace zajistit dostupnou a důstojnou péči," zdůvodňuje Jan Matoušek, výkonný ředitel České asociace pojišťoven.

I podle výsledků průzkumu z minulého roku vyplynulo, že největší strach měli Češi z neschopnosti se o sebe ve stáří postarat. "Nejčastěji se setkávám s lidmi mezi 45 a 47 lety, kteří mají v péči svoje rodiče a vidí, jak těžké je zajistit jim péči. Obávají se nejen o sebe, ale také o to, jak to dopadne na jejich děti," upřesňuje redakci TN.cz Kristýna Hypšová, viceprezidentka Asociace péče o seniory.

[chooze:article;value:513992]

Dlouhodobě také rostou obavy z nedostupnosti kvalitní péče, oproti roku 2021 vzrostly o 10 % na výsledných 53 %. "Do značné míry to ještě souvisí s covidovou pandemií, kdy došlo k zahlcení zdravotnických zařízení," doplňuje Jana Hamanová z výzkumné agentury SC&C, která průzkum provedla.

Chybí lůžkové kapacity, prostředky i pečovatelé v rámci terénních služeb. O tom, že nemocnice lákají personál na náborové příspěvky či bydlení na lukrativní adrese, jsme vás informovali již dříve ZDE.

[chooze:poll;value:d70713e3e9541971f4cb74bbaa0eb91bc3cb4c86]

Oproti minulému roku klesly obavy z krátkodobého výpadku příjmu a pracovní neschopnosti. Lidé se také méně bojí, že by jim bylo odcizeno vozidlo. Naopak vzrostl strach ze způsobení dopravní nehody.

Češi podle průzkumu na dovolené neumějí odpočívat, dřív vyhoří (7/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.