Střední školy mají ještě volná místa. Čas na přihlášky do druhého kola se ale krátí

Na technickém lyceu v Liberci drnčí telefony od rána. Je tam ještě několik volných míst, přihlášku ale zájemci musejí podat do 24. května. "Dosud máme přihlášených 21 dětí. Nicméně máme odezvy na to, že se budou další hlásit ještě do pátku. Budeme brát nejlepší uchazeče," řekla PR asistentka Technického lycea Liberec Linda Dimlová.

A třeba na libereckém gymnáziu mají ještě tři místa volná, na která se zatím přihlásilo 16 dětí. "Nezměnili jsme nijak kritéria. Vycházíme z toho,  jakým způsobem napsali testy a u čtyřletého studia dáváme hodně důraz na to, jestli se účastnili nějakých olympiád a podobně. Musí mít nejméně 15 bodů z češtiny a 15 bodů z matiky," upozornil ředitel Gymnázia F. X. Šaldy v Liberci Václav Ulvr. 

Hlásí se tam třeba 15letá Julie, které by nevadilo ani dojíždění z 50 kilometrů vzdálené Mladé Boleslavi. Jedničkářce přijímačky nevyšly tak, jak si představovala, z možných sta bodů dosáhla na 62. "Způsobil to asi stres. Přísloví jsem úplně pokazila i geometrii. Doufám, že se dostanu v tom druhém kole, aby jsem se pak nemusela stresovat ve třetím a těch dalších," svěřila se žákyně 6. Základní školy v Mladé Boleslavi.  

[chooze:article;value:556479]

"V prvním kole bylo přijato 4 269 žáků, 207 nepřijato a ještě máme 650 volných míst v 52 oborech ve 28 středních školách," sdělil mluvčí Krajského úřadu v Liberci Filip Trdla.

Zcela jiná situace panuje v Praze, kde je zájem extrémní. Kvůli vysokým kritériím tam byla nejnižší úspěšnost. Na druhé kolo tam zbývá necelá tisícovka míst na maturitních oborech, z nichž 700 je na gymnáziích  – převážně soukromých.

"Praha má obrovský problém především v tom, že tady máme obrovské procento žáků ze Středočeského kraje, ale i i dalších krajů. Ten výběr nebude velký. Někde se dostali na gymnázia žáci, kteří měli více než 90 bodů a v jiných lokalitách jim stačilo třeba dvacet bodů," informoval předseda Unie školských asociací Jiří Zajíček.

Na střední školu se letos hlásilo 157 tisíc žáků, kteří podali přes 400 tisíc přihlášek. "V prvním kole se dostalo v průměru prakticky 94 procent uchazečů," dodal Zajíček. Na osmiletá gymnázia to pak bylo 47 procent žáků a na šestiletá pak 32 procent. Podat přihlášky do druhého kola přijímacích zkoušek mohou budoucí studenti do páteční půlnoci.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.