Střelec z fakulty chtěl vraždit několik měsíců. Uvařil se sám v sobě

"Představitele policie jsem zprostil mlčenlivosti, aby mohli veřejnosti dnes předat maximum informací, na které má společnost nárok," oznámil na začátku schůze ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

"V tu dobu, kdy ona volala, jsme tyto informace neměli, tyto informace byly zjištěny dalším šetřením," uvedl Petr Matějček, ředitel Krajského ředitelství Policie ČR hlavního města Prahy. Před zákrokem podle něj o hromadné střelbě nezazněla žádná informace.

Podle policejního prezidenta Martina Vondráška je důležité rozlišovat mezi tím, co víme dnes, a co policie věděla v den útoku. Připustil ale, že měla policie deficit v komunikaci a analýze.

[chooze:article;value:560879]

Policie podle něj musí více na podobné situace cvičit. "Provádíme stovky seminářů, připravili jsme ucelený materiál," poznamenal Vondrášek. "Musíme nacvičovat i komunikační dovednosti, musíme také změnit vzdělávání krizových interventů," dodal.

Stopa vedla do Celetné

S Klánovicemi si střelce začali podle Matějčeka spojovat, když zjistili, že vlastní stejnou zbraň, kterou střílel vrah tatínka s dítětem.

[chooze:article;value:558946]

Policisté před začátkem střelby pátrali v ulici Pařížská a okolí. "Právě proto, že jsme pátrali v okolí, byl ten zákrok tak rychlý," sdělil Matějček.

Vysvětlil také, proč se policie rozhodla nenechat hlídku v budově. "V okolí fakulty se pohybovaly desítky kriminalistů. Nikdo netušil, že pachatel je vevnitř," řekl. Do budovy v Celetné šli podle něj policisté za horkou stopou. "Byla to jediná konkrétní indicie, kterou jsme řešili," doplnil.

"Byla určena místa evakuace, nepředpokládali jsme, že by se dostal na střechu, jakmile zazněl první výstřel, studenti byli staženi pod fakultu," uvedl. 

Na kamerových záznamech podle něj před střelbou vrah nešel poznat. "Jediné, z čeho bychom ho poznali, byl kufr, v době, kdy jsou Vánoce, má kufr každý druhý," vysvětlil. Pomohlo by podle něj kvalitnější vybavení. "Budeme se snažit změnit kamerové věci, lepší vybavení na IT," dodal.

Motivace k vraždám vznikla rok před střelbou

Některé rodiny ještě nedostaly spis. "V osmi případech jsme spis odeslali poštou, jelikož si rodiny obětí výslovně nepřáli kontakt s policí. Ve dvou případech jsme spis ještě nedoručili," vysvětlila státní zástupkyně Jana Murínová. Dvě rodiny totiž žijí v Singapuru či Dubaji. Vyšetřování střelby tak oficiálně skončené nejspíš nebude ještě několik měsíců.

"Pachatel nejednal pod vlivem duševní choroby závažného charakteru," oznámila. To podle ní potvrdil i psychiatr. Trpěl pocity zášti, křivdy a nenávisti. Cítil se odstrkovaný společností.

[chooze:article;value:560578]

"Z psychologického hlediska lze dynamiku jeho jednání popsat jako proces osobně motivované seberadikalizace zahrnující postupné klíčení od inklinace ke zbraním přes fascinaci násilím až po toxickou fixaci na vražednou činnost, a to převážně a dominantně na základě vnitřních pochodů mysli a při zachování kontaktu s realitou," citovala zprávu psycholožky. "Jde o proces dekompenzace, schizoidní osobnosti projevující se rozpadem morálních hodnot a svědomí," pokračovala.

Motivace k vraždám začala klíčit na přelomu roku 2022 a 2023. Podle znalkyně plán na střelbu vznikl už v listopadu roku 2023. "Uvařil se sám v sobě, měl problémy v kontaktech s okolím, sociálních vazbách v rodině a okolí. Problémy nedokázal řešit, neměl nikoho, s kým by je řešil. Rok předtím ukončil návštěvy u psychologa a soustředil se jen na to, jak se bude realizovat," řekla Murínová.

Střelba na fakultě a pokus o žhářský útok. Poslanci řeší bezpečnost v Česku (6/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.