Studenti reagují na maturitu: Co to mělo být? Dostaly je chytáky

"Co to bylo, do pi**!" reagoval jeden z žáků na letošní maturitu z matematiky. Jiným se ale letos zadařilo. "Mám pocit, že to dopadne dobře," řekl TN.cz 19letý Jakub z gymnázia v Praze 4.

Na maturitu se připravoval tím, že si dělal předešlé didaktické testy. "Dokonce to podle mě bylo lehčí než dříve," poznamenal. Přesto mu některé úlohy zavařily. "Úloha, ve které se počítaly logaritmy, mi osobně přišla těžká," dodal. Dalším žákům dělala problém například geometrie.

[chooze:article;value:551265]

Maturita z matematiky opět vyvolala debatu o tom, jestli by opravdu měla vypadat tak jako doposud. "Co smějí studenti používat? Specifické tabulky z roku 1989, kalkulačku, co není programovatelná. Raději jsem se podíval na dnešní datum, zda nejsem ve snu. Fakt je 2. 5. 2024," naštval se například na sociální síti X ředitel Smíchovské SPŠ a gymnázia Radko Sáblík.

Maturita z angličtiny

Na státní maturitu z angličtiny se již tradičně přihlásilo výrazně více žáků než na matematiku. Letos si stěžovali například na poslech. "Ne vždy se tomu dalo úplně rozumět," poznamenal student z pražského učiliště.

Stejně jako ostatní oslovení maturanti se na angličtinu ani moc nepřipravoval. "Anglicky se učím od školky," vysvětlil jiný ze studentů. "Přišlo mi to jednoduché, přišlo mi, jako by mě něco osvítilo," dodal další.

[chooze:article;value:550781]

"Byly tam větší chytáky v poslouchání, než mi přišlo dřív," postěžoval si student. Většina dotázaných žáků si ale myslí, že to bylo v pořádku. "Na konci byla jedna úloha, která více zmátla, napodruhé už to ale bylo v pohodě," sdělil jiný žák.

"Moje angličtina stojí fakt za to, takže uvidíme. Poslech šel, bylo to těžší, ale šlo to, zbytek uvidíme. Dalo se to, ale možná jsem se měla více připravovat," přiznala studentka. Den před maturitou si totiž jen udělala jeden z předchozích didaktických testů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.