Supermarket v Česku prodával maso se salmonelou, varuje inspekce

[chooze:gallery;value:35184]

​Česká státní zemědělská a potravinářská inspekce upozornila prostřednictvím portálu Potraviny na pranýři na zdraví nebezpečné kuřecí maso, které její inspektoři objevili v prodejně Albert ve Velkém Týnci u Olomouce.

Konkrétně šlo o Kuřecí hřbety na polévku od firmy Rabbit Trhový Štěpánov šarže L 422454033 s datem spotřeby 15. února. "V potravině byla zjištěna přítomnost patogenní bakterie Salmonella enteritidis, která může způsobit onemocnění zvané salmonelóza," uvádí inspekce, která vzorek 14. února odebrala.

I když je maso nyní už po doporučeném datu spotřeby, lidé jej můžou mít stále doma v mrazáku, či můžou mít doma potraviny vyrobené z tohoto masa. V poslední době jde navíc o už druhý záchyt kuřecího masa od firmy Rabbit se salmonelou.

[chooze:article;value:546163]

Minulý týden Státní veterinární správa odhalila 1 536 kilogramů kontaminovaného kuřecího masa od této společnosti, přičemž 98 kilogramů tohoto masa se dostalo mezi zákazníky. Šlo o kuřecí polévkovou směs a o kuřecí srdce.

"Salmonelóza se projevuje zpravidla střevními potížemi. Ohrožení mohou být zejména starší lidé, nemocní či malé děti. Zejména u kuřecího masa je nutné brát při přípravě zvláštní zřetel a nikdy jej nekonzumovat v polosyrovém stavu," upozornil v souvislosti s nakaženým masem mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Policejní kontrolu přerušil agresivní krocan. Ostatní kuřata jen přihlížela:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.