Svět čelí v posledních letech řadě krizí. Tvrdě dopadají na světovou ekonomiku

Pandemie, válka na Ukrajině, zdražování, energetická krize a teď situace v Izraeli. Svět stíhá jedna krize za druhou a investiční prostředí nemá období klidu. "Co je větší změna posledních dekád, tak ta je v závislosti na propojenosti světa. Potom ty problémy na druhé straně světa na nás mají větší dopad než před 50 lety," sdělil ekonom Petr Sklenář.

O své know how, jak z těchto situací těžit a prosperovat v podnikání, se přijelo do pražského Fóra Karlín podělit celkem 18 zahraničních i českých hvězd byznysu. Podle odborníků je důležité nesázet na jednu kartu a mít v portfoliu více scénářů a zvykat si na období rizik.

[chooze:article;value:525783]

"Evropa obecně má tři klíčové hodnoty. Pořád jsme vynikající prostředí, kde se dá podnikat z hlediska rizika. Máme kvalifikovanou pracovní sílu a třetí věcí je přístup na evropský trh. Máme tyto tři výhody a musíme se snažit, aby byly zachovány v rámci Evropy," uvedl podnikatel Daniel Křetínský.

Někteří podnikatelé se navíc shodují na tom, že nejsou fanoušky kryptoměn. "Já nevěřím přínosu kryptoměn, i když v nich řada lidí vidí budoucnost financí. Je to technologie, která ještě hledá své využití. A kvůli výkyvu jeho hodnoty ho nejde zatím moc využívat jako měnu, což byl jeho původní záměr," řekl investor a matematik Nassim Nicholas Taleb.

Krize ale mají dopad i na stát. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je proto nezbytná nejen změna investiční strategie do obrany, ale také krok směrem k energetické suverenitě. "Proměňuje se role státu. Do budoucna tedy směřujeme k éře silnějších a asertivnějších států," má jasno předseda vlády.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.