Syn europoslankyně měl vydělávat na lidech v nouzi. Dostal šest let vězení

Jan Šojdr vypadá na první pohled jako úspěšný podnikatel. Podle soudu je to ale podvodník, který na důvěřivých lidech vydělal miliony korun. Všichni měli jedno společné, byli v tíživé situaci a měli dluhy.

"Jednal promyšleně a plánovitě. Nakonec to skončilo tak, že někteří z nich přišli o střechu nad hlavou. Podepisovali něco, co vůbec nebyla pravda," přiblížila předsedkyně senátu Krajského soudu ve Zlíně Iveta Šperlichová.

[chooze:article;value:488727]

Šojdr měl podle spisu sehnat lidem na domy fiktivní kupce. Poté zařídil hypotéku, z peněz zaplatil dluh, zbytek mu zůstal v kapse. "Těm poškozeným bylo tvrzeno, že ty nemovitosti si jednak budou moci následně převést na sebe zdarma zpět, což se nestalo, a navíc jim bylo slibováno, že budou mít vyplacenu nějakou část kupní ceny v hotovosti, což se ale rovněž nestalo," vylíčila v listopadu roku 2022 státní zástupkyně Pavlína Nesvadbová.

"Zatím se k tomu nechci vyjadřovat. Děkuji," uvedl nepravomocně odsouzený Jan Šojdr. Podle obžaloby tímto způsobem získal dispoziční práva k nemovitostem za zlomek skutečné ceny.

Jednou z podvedených je třeba seniorka z Količína na Kroměřížsku. "Byl příjemný. Přijel ještě s jedním pánem," řekla podvedená žena. Škoda, kterou lidem způsobil, se vyšplhala přes 9 000 000 korun. Podmíněné tresty dostaly i dvě ženy, které mu ve dvou případech s podvody pomáhaly.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.