Tajfun ohrožuje mezinárodní setkání skautů. Z Česka se jej účastní 350 dětí

Velké tábořiště skautů z celého světa by měl zasáhnout silný vítr a déšť ve středu. Desetitisíce dětí na místě se proto nyní připravují k evakuaci. Světová organizace skautského hnutí (WOSM) k tomuto kroku vyzvala jihokorejské úřady, když meteorologové vydali výstrahu před tajfunem Khanun, který by měl Korejský poloostrov zasáhnout v polovině týdne. 

"Naléhavě vyzýváme vládu, aby urychlila plán odjezdu a poskytla účastníkům všechny potřebné prostředky a podporu během jejich pobytu a až do jejich návratu do vlasti," napsala v oficiálním prohlášení mezinárodní skautská organizace. Zmínila také, že v součinnosti místních úřadů už probíhá organizace evakuačních plánů a více než 40 tisíc skautů na místě se zatím bude přesouvat na jiná místa v hlavním městě Soulu. 

[chooze:article;value:508606]

Podle českých zástupců skautské organizace Junák by z místa měla výprava odjet během úterý. "Děti se budou přesouvat pryč ve středu. Ve chvíli, kdy má udeřit tajfun, by už na místě nikdo neměl být," řekla pro TN.cz mluvčí Barbora Trojak s tím, že jsou dospělí na místě v kontaktu s českou ambasádou. Zda bude část jamboree, které mělo oficiálně trvat do soboty 12. srpna, pokračovat ještě v jiných prostorech, například v hlavním městě, podle ní stále není jasné.  

Z Česka na mezinárodní setkání přijelo celkem 420 skautů, z toho 350 dětí. Podle informací Junáka z místa jsou ale všechny děti na místě v pořadu. "Zatím ještě běží program a děti se snaží si užít poslední den," doplnila mluvčí Junáka. Žádné další potíže podle ní během celého pobytu nezaznamenali.

[chooze:article;value:514844]

Problémy s organizací 

Letošní ročník jamboree provází další organizační problémy. Podle některých výprav se nedokázali jihokorejští organizátoři dobře připravit na extrémně vysoké teploty na místě. Minulý týden z místa odjely skautské výpravy Británie a USA, které si stěžovaly na nedostatečnou připravenost akce v průběhu vlny veder, doplňuje web France24.

Kvůli horku museli na místě zdravotníci ošetřovat stovky dětí, za což si organizátoři vysloužili mezinárodní kritiku. Jihokorejská vláda minulý týden na rozsáhlé tábořiště vypravila cisterny s vodou a na některých místech zajistila klimatizaci.

"Jsme zklamaní, protože jsme opakovaně i před odjezdem i během pobytu upozorňovali na to, že na místě není dost míst ve stínu, není tam dost jídla pro lidi, kteří mají alergie, a na místě není dostatek zdravotníků. Slíbili nám, že některé věci se změní, ale nestalo se tak," řekl pro televizi BBC vedoucí britské výpravy Matt Hyde, která minulý týden místo opustila. 

Čeští skauti ale jejich reakci považují za přehnanou a myslí si, že před evakuací kvůli tajfunu byly podmínky v táboře dostačující a nijak se podle nich neliší od těch na běžných táborech v tuzemsku. "Čeští skauti totiž obvykle jezdí takzvaně na zelenou louku a vše, včetně například suchých záchodů, si staví sami. Britské tábory obvykle mají stálé zázemí například ve formě splachovacích záchodů," uvádí Junák v tiskové zprávě

Setkání skautů v Jižní Koreji doprovázela úmorná vedra. Stovkám z nich se udělalo nevolno (8/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.