Takhle člověka změní vrcholná politika. Premiérka už nemohla dál

Čtvrteční oznámení novozélandské premiérky Jacindy Ardernové zaskočilo téměř celý svět. Dlouholetá předsedkyně vlády na konferenci Novozélandské strany práce prohlásila, že skládá svou funkci. Nejpozději bude mít Nový Zéland nového premiéra 7. února.

V čele Nového Zélandu stála Ardernová šest let, její odstoupení proto bylo překvapením. Ardernová své odstoupení vysvětlila tím, že jí na výkon náročné politické funkce nezbývají síly. Původně se chtěla o premiérské křeslo ucházet i v následujících volbách, nakonec se však rozhodla odejít.

[chooze:article;value:485304]

I když je rezignace premiérky překvapením, Ardernová byla ve velmi náročné pozici. Ostrovní zemi vedla po celé období covidové pandemie, při níž proslula zejména velmi tvrdou karanténou. I díky ní byl Nový Zéland první zemí, která se v červenci 2020 dostala v počtu nakažených na nulu.

To však nebyla jediná náročná situace, kterou musela Ardernová v pozici premiérky řešit. Za její vlády došlo také k teroristickému útoku v Christchurchi. V roce 2019 tam střelec ve dvou mešitách pozabíjel celkem 51 lidí. Ardernová tehdy blízce pracovala s rodinami obětí, kterým nabídla pohřeb za státní útraty.

Náročnost politické funkce umocnila ještě jedna skutečnost. Ardernová se totiž v roce 2018 stala matkou. Tehdy byla už rok premiérkou, a musela tak potřeby svého státu i své rodiny vybalancovat. Je tak druhou političkou na světě, která ve výkonu vrcholné politické funkce založila rodinu.

Na to, jak se Jacinda Ardernová v průběhu let proměnila, se můžete podívat zde:

[chooze:gallery;value:30036]

Podívejte se, jak premiérka oznámila konec ve funkci:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.