Taylor Swiftová mění evropskou ekonomiku. Vydělávají na ní hotely i státy

Swiftonomika je pojem, který se možná bude vyučovat ve školách. Čtyřiatřicetiletá zpěvačka Taylor Swiftová totiž dokáže nejen sobě ale i státům, ve kterých vystupuje, vydělat miliardy. V Evropě už má za sebou koncerty v Paříži a Stockholmu.

"Pro Švédsko to bude mít obrovský význam. Například ceny hotelů ve Stockholmu prudce vzrostly," nechal se slyšet třeba hlavní ekonom Stockholmské obchodní komory Carl Bergqvist.

Zpěvačka má přitom před sebou dalších 17 měst a 44 vystoupení. Do Evropy se za ní sjíždějí i fanoušci ze Spojených států. Koncerty je totiž vyjdou mnohem levněji než v USA. Obří zisky tak hlásí i aerolinky. Největší nárůst dopravci evidují u letů do Milána a Mnichova. Poptávka po těchto městech vzrostla meziročně o 45 procent. A některé společnosti dokonce mění i letové řády.

[chooze:article;value:554983]

Fanoušci Taylor Swiftové utrácí v přepočtu desetitisíce korun za ubytování, dopravu, jídlo, pití, ale i za suvenýry. Prostřednictvím turné tak pumpují do evropských ekonomik velké peníze. Jsou to i Češi.

Jedna česká fanynka si vstupenky na koncert do Vídně koupila hned v první vlně prodeje. Vyšly ji na 2 500 korun, za ubytování dala 3 500, zpáteční letenky stály 5 500 a útratu plánuje tak maximálně do 10 tisíc. To, že uvidí americkou megastar na vlastní oči, ji tak bude celkem stát zhruba 22 tisíc korun.

Taylor Swiftová je kromě skvělé zpěvačky také velmi schopnou obchodnicí. Je to prý tím, že dokáže komunikovat se svými fanoušky jako málokdo. Pracuje s nimi, váží si jich, dává jim něco navíc. Schválně například zveřejňuje části písní, které teprve vyjdou, a díky tomu udržuje neustálý zájem fanoušků.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.